Bontspotting in Hasselt

14-01-2006

Een bonte stoet van tientallen dierenvrienden betoogden op zaterdagmiddag 14 januari in het centrum van Hasselt voor de pelsdieren en tegen het dragen en verkopen van bont. Vele Bite Back activisten namen ook dit jaar weer deel aan deze betoging, die alweer voor het derde jaar op rij werd georganiseerd door Hasseltse jongeren. Bont is helaas nog veel te zien in het straatbeeld en zo zijn er ook nog steeds winkels die bont verkopen.

Madammen (en heren) in bontkragen en bontjassen die de stoet passeerden, werden onthaald op een luid fluitconcert, de leuze ‘Schande, schande, bloed aan je handen!’ en het bekende deuntje van Urbanus ‘Ik hou niet van madammen met een bontjas (of kraag)’.  Bij sommigen stond duidelijk het schaamrood op de kaken of men deed een wanhopige poging om het wereldrecord sprint te verbeteren.

De begeleidende politie was zo vriendelijk om de bontjasdragers vooraf te waarschuwen voor de komende stoet dierenvrienden, zodat ze snel een winkel of steeg indoken.  Onderweg werd stilgestaan bij enkele winkels die inmiddels zijn gestopt met de verkoop van bont, waaronder Mango, ZARA en Street One. Ook bij diverse andere winkelketens die een bewust bontvrij beleid voeren zoals bijvoorbeeld Pimkie en Vero Moda klonk applaus, wat op sympathie van het winkelpersoneel kon rekenen. Bij de winkelketens Lola & Liza, Damart en enkele boetieks klonk luid en duidelijk protest tegen de verkoop van bontproducten.  De bontwinkel Marie Louise was vanwege de bontbetoging een tijdje gesloten en had de rolluiken naar beneden gedaan. Hasselt heeft geweten, en zeker gehoord, dat er protest blijft klinken tegen bont!