Bontsnobs gesignaleerd in Tongeren voor Lola & Liza (L&L)

26-11-2005

Tongeren – Op zaterdag 26 november liepen in de bekendste winkelstraat van Tongeren, de Maastrichterstraat, een aantal opvallende jonge, mooie Limburgse dames van de dierenrechtenorganisatie Bite Back rond. Ter hoogte van de Belgische modeketen L&L paradeerden zij als echte bontsnobs in echte (!) bontjassen. Bontsnobs voelen zich aangetrokken tot winkelketens die bont verkopen, zoals ook bij L&L het geval blijkt te zijn.

Andere dierenrechtenactivisten hielden opvallende foto’s van pelsdieren en spandoeken op en deelden folders uit om het publiek in te lichten over de wreedheden van de bontindustrie. De 4 Bite Back bontsnobs  mochten zelfs op de foto met de oudste (en wellicht de Grootste?) Belg uit Tongeren, namelijk Ambiorix himself! Zelfs Ambiorix gaf aan tegenwoordig alleen nog diervriendelijk imitatiebont te dragen.

In de 25 L&L winkels hangt volop bont. En het kan niet op bij L&L: in de kledingrekken vond dierenrechtenorganisatie Bite Back hele bontjassen, bontkragen en bontvesten. Na geruime tijd het hoofdkantoor van L&L te hebben geïnformeerd over de wreedheden van de bontindustrie en na een eerdere actie bij het L&L filiaal in Hasselt op Werelddierendag, ontvingen we uiteindelijk toch reactie van de directie van L&L: ze blijven bont verkopen! 

Bite Back wilt dat L&L al het bont uit de winkels haalt. Zij kunnen een voorbeeld nemen aan internationale kledingbedrijven Mango, Zara, Naf Naf, Morgan de Toi en recent nog Street One, die een bontvrij beleid invoerden na overleg en campagnes van Bite Back.

Dieren zoals konijnen, nertsen, vossen en chinchilla’s worden met duizenden in erbarmelijke omstandigheden op speciale bontfarms gehouden. Hun korte leven moeten ze slijten in kleine draadgazen kooien. Na een aantal maanden worden deze (veelal jonge) dieren de nek omgewrongen, vergast of anaal geëlektrocuteerd. Daarnaast worden er in landen zoals de VS, Rusland en Canada miljoenen wilde dieren gevangen met wrede wildklemmen of strikken. Dieren die de pech hebben in zo’n klem of strik te komen zijn niet onmiddellijk dood: daar gaat vaak een uren- tot dagenlange doodstrijd aan vooraf. Van pijn, angst en stress knagen vele dieren hun (in de klem geraakte) ledematen aan of door. Zijn de dieren nog niet dood voor de bontjagers komen, dan zal er op een gewelddadige manier een einde worden gemaakt aan hun leven: zij worden verstikt of doodgeslagen. Ook via Aziatische landen komt steeds meer huisdierenbont van honden en katten naar Europa. Deze dieren worden zonder verdoving en op een gruwelijke manier afgemaakt en gevild. Met een mes worden de dieren in de hals of ander lichaamsdeel gestoken, tot ze doodbloeden, of ze worden opgehangen of levend gekookt.