Bont: Pas op, trap er niet in!

10-11-2007

Maastricht – Zaterdag 10 november heeft een activist van dierenrechtenorganisatie Bite Back een opvallende actie gevoerd in een drukke winkelstraat midden in het centrum van Maastricht. Voor de winkelingang van de internationale, bontverkopende winkelketen SCAPA liep hij verkleed rond als vos, met verbrijzelde poot en ondersteund door twee krukken. Een grote wildklem werd voor de ingang van de winkel gelegd met daarbij de tekst: ‘Bont, trap er niet in!’ Zo werd deze winkelketen geconfronteerd met de harde waarheid over de bontindustrie, namelijk dat ieder jaar wereldwijd meer dan 50 miljoen pelsdieren worden afgemaakt op speciale bontfarms en met pijnlijke wildklemmen in het wild worden gevangen, en dat deze winkelketens deze bloederige handel in stand houden.

De vos kreeg hierbij de steun van 15 mede-activisten van Bite Back en de actiegroep Dierenbelangen Limburg die grote fotospandoeken en fotoborden van (gevilde) pelsdieren ophouden. SCAPA kan een wereld van verschil betekenen voor miljoenen pelsdieren door de verkoop van bont te stoppen en door een bontvrij beleid in te voeren. Begin dit jaar gingen de internationale modewinkels McGregor en Gaastra bontvrij na Bite Back acties.  Vier filiaalhouders van SCAPA winkels, inclusief SCAPA Maastricht, hebben Bite Back ondertussen laten weten bont uit hun collectie te willen bannen.

Deze actie kadert in de Bontvrije Bedrijvencampagne van Bite Back. In de tientallen Europese winkels van SCAPA wordt kleding met echt bont verkocht. Zulke winkelketens zijn mede verantwoordelijk voor de toenemende populariteit van bont, en werken actief mee aan de wrede bontindustrie die jaarlijks 50 miljoen pelsdieren voor de mode doden.
Door bont te verwerken in kledingaccessoires, zoals bijvoorbeeld kragen (van onder andere wasbeerhondbont, vossenbont etc.) van jassen, heeft de bontindustrie een ingang gevonden in winkelketens zoals SCAPA – waar de verkoop van bontproducten slechts een klein percentage van de totale omzet bedraagt – maar waar   consumenten niet verwachten echt bont aan te treffen. Bont in kledingaccessoires is tegenwoordig heel betaalbaar. Zo probeert de bontindustrie, geholpen door bovengenoemde kledingbedrijven, consumenten te verleiden tot het kopen van bont en zo een verhoogde vraag te creëren.