Bont maakt koud: twee menselijke ‘lijken’ voor de deur van bontwinkels

29-09-2007

Hasselt – Afgelopen zaterdag hebben twee activisten van dierenrechtenorganisatie Bite Back in Hasselt een opvallende actie gedaan: voor de winkelingang van de internationale, bontverkopende winkelketens Escada (Kapelstraat 6) en Scapa (Aldestraat 25) lagen zij met (nep)bloed op hun lichaam in een echte bontjas voor dood voor de deur. Naast hen lag een aangrijpend fotobord met een (levend) gevild pelsdier met de tekst: ‘Bont maakt koud!’ Zo worden deze winkelketens geconfronteerd met de harde waarheid over de bontindustrie, namelijk dat ieder jaar wereldwijd meer dan 50 miljoen pelsdieren worden afgemaakt, en dat deze winkelketens deze bloederige handel in stand houden. De activisten hebben bij iedere winkel een uur voor dood gelegen.

Ze kregen hierbij de steun van meer dan 10 mede activisten die grote fotospandoeken en fotoborden ophouden. Bovengenoemde winkelketens kunnen een wereld van verschil betekenen voor miljoenen pelsdieren door de verkoop van bont te stoppen en door een bontvrij beleid in te voeren. Zo gingen begin dit jaar de internationale modewinkels McGregor en Gaastra bontvrij na Bite Back acties.

Vorige week deed Bite Back nog een anti-bontactie in Den Haag, Nederland, bij dezelfde winkelketens.

Deze actie kadert in de Bontvrije Bedrijvencampagne van Bite Back. In de tientallen Europese winkels van bovenstaande bedrijven wordt kleding met echt bont verkocht. De winkelketens zijn mede verantwoordelijk voor de toenemende populariteit van bont, en werken actief mee aan de wrede bontindustrie die jaarlijks 50 miljoen pelsdieren voor de mode doden.

Door bont te verwerken in kledingaccessoires, zoals bijvoorbeeld kragen (van onder andere wasberenhondbont, vossenbont etc.) van jassen, heeft de bontindustrie een ingang gevonden in winkelketens zoals Scapa – waar de verkoop van bontproducten slechts een klein percentage van de totale omzet bedraagt – maar waar   consumenten niet verwachten echt bont aan te treffen. Bont in kledingaccessoires is tegenwoordig heel betaalbaar. Zo probeert de bontindustrie, geholpen door bovengenoemde kledingbedrijven, consumenten te verleiden tot het kopen van bont en zo een verhoogde vraag te creëren.
Scapa Hasselt ontkende begin dit jaar – bij eerdere Bite Back acties – in de media bont te verkopen, wat een leugen was omdat de bontkragen gewoon in de winkel hingen! Dit jaar was er geen ontkennen meer aan: de accessoires met bont én bontkragen hingen in de winkel én in de etalage.

In de collectie van Escada werd enorm veel bont aangetroffen: variërend van hele bontjasjes tot bontbodywarmers.  Escada is het mikpunt van een nieuwe, internationale anti-bontcampagne waarbij dierenrechtenorganisaties in verschillende Europese landen actie voeren tegen hun pro-bontbeleid. Escada Hasselt had, omdat zij op de hoogte waren gebracht door de politie, ineens al het bont uit de winkel verwijderd. Ook de videobeelden binnen in de winkel, met catwalkbeelden van onder andere de Escada bontcollectie, waren eveneens stop gezet.