Black History Month & Veganisme

04-03-2020

Je ziet het regelmatig wel eens voorbijkomen, dat veganisme enkel voor witte mensen zou zijn. Maar dat vinden wij, en vele anderen met ons, ronduit flauwekul!

Er zijn heel wat zwarte vegans die zich (onder meer) inzetten voor de dieren. We trachten met vaste regelmaat de inspirerende woorden van people of color te delen. Voor deze Black History Month spenderen we graag extra aandacht aan deze talentvolle mensen, omdat ze ongetwijfeld meer in de kijker gezet mogen worden.

Angela Davis

Politiek activiste Angela Davis zet zich niet alleen in voor gelijkheid van ras, gender en klasse, ze verzet zich ook tegen speciësisme. Angela Davis is al jaren activist, en heeft er ook een prijs voor moeten betalen, maar blijft strijden voor gelijkheid. Zoek zeker wat meer over haar op of lees haar boeken, we raden zeker haar autobiografie aan en ‘Women, Race and Class’.
“Most of people don’t think about the fact they’re eating animals. When they’re eating a steak or eating chicken, most people don’t think about the tremendous suffering that those animals endure simply to become food products to be consumed by human beings.”

Aph Ko

Aph schreef, samen met haar zus Syl, het interessante boek ‘Aphro-ism: Essays on Pop Culture, Feminism, and Black Veganism from Two Sisters’ (ook te vinden in de Bite Back bibliotheek). Aph was ook Associate Producer voor de documentaire Always in Season, die de US Documentary Special Jury Award voor Moral Urgency won op het Sundance Film Festival in 2019.

Black Vegans Rock

Aph Ko vond dat er best wat meer aandacht naar zwarte vegans mocht gaan. Ze richtte daarom het platfrom ‘Black Vegans Rock’ op, waarop de verhalen van fantastische zwarte mensen gedeeld worden.

Sistah Vegan – A. Breeze Harper

A. Breeze Harper is doctor in de sociale wetenschappen. Ze werkt rond diversiteit en inclusie, is een getalenteerd en veelgevraagd spreekster en schrijfster. Haar bekendste boek ‘Sistah Vegan: Black Female Vegans Speak on Food, Identity, Health, and Society’ onderzoekt voedselpolitiek, identiteit, seksualiteit, gezondheid, feminisme, dekolonisatie, antiracisme, ecologische duurzaamheid en dierenrechten vanuit haar zwarte vrouwelijke vegan-ervaring in de VS. Volg A. Breeze Harper via facebook.

Sweet Potato Soul

Jenn é van Sweet Potato Soul maakt de heerlijkste gerechten. Ze deelt haar recepten op instagram en op haar blog, maar ze bracht ook een leuk kookboek “Sweet Potato Soul” uit.

Bryant Terry

Bryant Terry is een geweldige Afro-Amerikaanse chef. Zijn boeken, o.a. Vegan Soul Kitchen, Afro Vegan en de nieuwste Vegetable Kingdom, zijn een streling voor het oog, maar ook voor je smaakpapillen!

Christopher Sebastian

Zoals je kunt zien op zijn website, heeft Sebastian een goed volgeboekte agenda. Hij zit o.a. in de Adviesraad voor Encompass en geeft lezingen aan de Columbia University. Hij richt zich voornamelijk op geweld tegen dieren en hoe verschillende vormen van discriminatie, zoals racisme en homohaat, in het Westen op elkaar inwerken. Zijn talks zijn echt fantastisch, als je ooit de kans krijgt om hem aan het werk te zien, niet twijfelen! Sebastian is ook é én van de oprichters van VGN:

VGN

VGN is niet alleen een leuk kanaal om te volgen op facebook (ze posten vaak hilarische dingen), ze maken ook een razend interessante podcast. Via de VGNspiration-sectie op hun website vind je bovendien nog heel wat boeiende quotes terug, vaak van people of color.

 

Meer weten over Black History Month in België? Dan raden we je aan een kijkje te nemen op de facebookpagina van BHM Belgium. Ze organiseren deze maand enkele razend interessante en toffe events, waaronder een afro-vegan brunch op internationale vrouwendag.

Waarom wij aandacht besteden aan Black History Month? Omdat zwarte mensen, en people of color in het algemeen, nog veel te vaak te maken krijgen met stigma’s en discriminatie. Zij moeten extra hard knokken om dezelfde dingen verwezenlijkt te krijgen als witte mensen. Bovendien is racisme ook flink ingebakken bij vegans, en daar willen we verandering in brengen.

Blijf op de hoogte


Naam
E-mailadres
Secure and Spam free...