Leuven – 17 activisten van dierenrechtenorganisatie Bite Back hebben met grote spandoeken en bloederige fotoborden met daarop (levend) gevilde pelsdieren halt gehouden voor 5 filialen van de bekende internationale kledingzaken SCAPA en McGregor (Gaastra). De activisten lieten bontdragers die voorbij kwamen middels fluitjes en het uitdelen van folders weten dat ze het dragen en kopen van bont ‘not done’ vinden.
Deze actie kadert in de Bontvrije Bedrijvencampagne van Bite Back. In de tientallen Europese winkels van bovenstaande bedrijven wordt kleding met echt bont verkocht, met name jassen met echte capuchonbontkragen (van o.a. wasberenbont). De winkelketens zijn verantwoordelijk voor de toenemende populariteit van bont, en werken actief mee aan de wrede bontindustrie die jaarlijks 50 miljoen pelsdieren voor de mode doden.
Door bont te verwerken in kledingaccessoires, zoals bijvoorbeeld kragen van jassen, heeft de bontindustrie een ingang gevonden in winkelketens zoals SCAPA en McGregor – waar de verkoop van bontproducten slechts een klein percentage van de totale omzet bedraagt – maar waar consumenten niet verwachten echt bont aan te treffen. Bont in kledingaccessoires is tegenwoordig heel betaalbaar. Zo probeert de bontindustrie, geholpen door bovengenoemde kledingbedrijven, consumenten te verleiden tot het kopen van bont en zo een verhoogde vraag naar bont te creëren. Deze winkelketens kunnen een wereld van verschil betekenen voor miljoenen pelsdieren door de verkoop van bont te stoppen en een bontvrij beleid in te voeren.
De meeste bontaccessoires komen tegenwoordig (goedkoop) uit China waar pelsdieren zoals vossen, nertsen, wasbeerhonden, honden, katten en konijnen op een weerzinwekkende en zeer dieronvriendelijke manier worden gehuisvest, vervoerd en pijnlijk afgemaakt. Sommige dieren zijn nog bij bewustzijn als ze worden gevild!
Schokkende beelden van de Chinese bontindustrie kan men hier bekijken.
De actie begon bij McGregor op de Bondgenotenlaan waar de verkoopster te kennen gaf om dieren te geven, zelf geen voorstander te zijn van de verkoop van bont en hierover contact zou opnemen met de directie. De filiaalhouders klagen tegenover ons dat we bij hen actie komen voeren, zo ook bij het tweede filiaal van McGregor. Deze stap moet gezet worden omdat eerdere verzoeken tot overleg met de directies op niets uitliepen. Twee SCAPA filiaalhouders (Vanderkelenstraat en Ladeuzeplein) lieten ons weten de verkoop van bont te stoppen, voor de toekomst geen bont (meer) in te kopen en aan de directie onze bezwaren tegen de verkoop van bont over te brengen. Wij zullen deze toezeggingen uiteraard opvolgen. Een heel andere reactie kwam er van de filiaalhoudster van de SCAPA winkel op de Brusselsestraat, die niets beters wist dan herhaaldelijk te dreigen met emmers water te gaan gooien naar de activisten. Ook gaf ze aan geen bezwaar te hebben tegen het doden van dieren voor hun pels. Bij iedere winkel werd een half uur actie gevoerd en het winkelend publiek ruim geïnformeerd over de verkoop van bont bij deze winkelketens.
Bite Back ging vorige week zaterdag in Hasselt van start met acties voor de deuren van SCAPA en McGregor (Gaastra). De volgende kledingbedrijven gingen bontvrij na acties van Bite Back: Mango, Zara, Naf Naf, Morgan de Toi (ook in Nederland en Luxemburg), en Street One (zelfs internationaal).