Bite Back vraagt aandacht voor het gruwelijke lot van pasgeboren babypelsdieren

02-05-2009

Antwerpen – De activisten van dierenrechtenorganisatie Bite Back waren vandaag in de rouw. In het passend zwart gekleed vroegen zij in deze vrolijke, zonnige lentetijd, waarin de winkeletalages volhangen met fleurige zomerjurkjes, aandacht voor het gruwelijke lot van de pasgeboren babypelsdieren zoals nertsjes, vosjes, konijntjes, wasbeerhondjes en chinchilla’s.

Twee in zwarte capes geklede activisten dropten in een drukke winkelstraat in hartje Antwerpen, voor de winkelketen Max Mara, een doodskistje met een ‘dood vosje’. Ook werd er treurige muziek afgespeeld, andere activisten riepen hardop de feiten, grote fotospandoeken en borden werden opgehouden met daarop (levend) gevilde pelsdieren, en er werden handtekeningen opgehaald en folders uitgedeeld.

In de Huidevettersstraat wordt veel bont verkocht in de herfst- en wintercollecties van de chique boetieken, waaronder die van Max Mara. De inkoopdiensten van deze winkels zijn volop bezig met de aankoop van die collecties. Bite Back wil het publiek en de bontverkopende bedrijven blijvend attenderen op de wreedheden van de bontindustrie en hen vragen geen bont te (ver)kopen. Meerdere internationale winkelketens  voerden na acties van Bite Back een bontvrij beleid in.

Rond deze tijd worden op de bontfarms wereldwijd, maar ook in België, nieuwe babypelsdieren geboren. Deze babydieren wacht een gruwelijk lot: na een kort leven, 6   7 maanden, in krappe, draadgazen kooitjes, zullen ze de komende winter worden gedood door middel van electrocutie, vergassing, doodknuppelen of verstikking. Dieren op bontfarms lijden vaak aan gestoord gedrag ten gevolge van hun gevangenschap. Dit uit zich door o.a. zelfverminking, kannibalisme, stereotype gedragingen zoals constant de tralies bijten en rondjes draaien. Jaarlijks worden meer dan 50 miljoen dieren voor hun pels gedood. Bite Back promoot diervriendelijke alternatieven voor bont en voert confronterende acties bij winkelketens die bont verkopen.

‘Wij verwachten dat er in de komende herfst- en wintercollecties nog meer bont in de winkels te betreuren valt dan de afgelopen jaren al het geval was. Heel wat modeontwerpers gebruiken helaas veel bont. De winkelketens volgen hen daarin.  En het meeste bont wordt goedkoop geproduceerd in China, wat de prijzen voor bontproducten verlaagd. Wij moeten de gruwelijke realiteit die achter bont schuilgaat tijdens onze acties tonen om mensen wakker te schudden, en hen vragen geen bont te kopen’, aldus Marianne Huiberts, woordvoerder van Bite Back.