Bite Back voert actie voor de ingang van het omstreden circus van Moskou

03-06-2005

Sint-Truiden – Activisten van de dierenrechtenorganisatie Bite Back hebben op vrijdagavond 3 juni voor de aanvang van de premi ¨revoorstelling actie gevoerd bij het circus van Moskou in Sint-Truiden. Het circus van Moskou reist momenteel door België met tientallen dieren waaronder leeuwen, tijgers, chimpansees, dromedarissen, buffels, lama’s, paarden, ganzen en katten.

Het circus van Moskou is de laatste tijd aan veel kritiek onderhevig. Zo liet de stad Gent onlangs weten dat dit circus niet meer welkom is op haar grondgebied. Het circus had namelijk verzwegen dat ze wilde dieren hadden, ondanks een gemeentelijk reglement dat optredens met wilde dieren verbiedt. Ook in Zottegem pleitte de politieke partij Groen! – naar aanleiding van de komst van het circus van Moskou –  voor het invoeren van een gemeentereglement dat optredens met wilde dieren zou verbieden. Met de stad Ronse had het circus van Moskou een conflict over de publiciteitsborden. De leeuwen en tijgers van het circus van Moskou waren een aantal weken geleden niet welkom in de steden Kortrijk en Tielt. In Leuven blies Bite Back onlangs een actie bij het circus van Moskou af, nadat burgemeester Tobback de toelating van het circus van Moskou introk omdat het zich niet hield aan de eerder gemaakte afspraken met de stad Leuven.
De stad Sint-Truiden geeft geen toelating aan circussen met wilde dieren op haar gemeentegrond. Bite Back komt echter ook in actie voor de vele andere dieren in dit circus die in dezelfde erbarmelijke omstandigheden worden gehouden als wilde dieren. Bite Back heeft o.a. katten kunnen fotograferen in het circus van Moskou die krap zaten opgesloten in een kooi in een wagen en lama’s die heel strak stonden aangebonden. Bite Back voerde al eerder actie bij dit circus in de gemeente Deinze. Tijdens gesprekken met mensen van het circus van Moskou, gaf Bite Back aan actief te willen meedenken over de eventuele opvang van dieren, zoals de chimpansees, indien ze niet meer zouden worden gebruikt voor circusvoorstellingen.

De dierenpolitie van Sint-Truiden stelde gisteren twee pv’s op tegen het circus van Moskou.
Tijdens een controle werden é én kameel en drie dromedarissen ontdekt.  Bite Back bedankt de dierenpolitie van Sint-Truiden voor hun kordate optreden. 

Bite Back vroeg met actieborden en spandoeken voor de ingang van het circus aandacht voor de onaanvaardbare uitbuiting en levenslange opsluiting van dieren in circussen.
Bite Back wil dat de minister van Dierenwelzijn, Rudy Demotte, alsnog werk maakt van een verbod op wilde dieren in Belgische circussen en buitenlandse circussen die met wilde dieren België bezoeken. Nadat het European Circus en circusdirecteur Alexandre Bouglione het diervriendelijke KB aanvochten, werd het KB ingediend door Demotte voor een Belgische verbod op acts met wilde dieren in circussen door de Raad van State geschorst. Onlangs nog deed Demotte zijn eigen KB zelf teniet.
Bite Back vraagt dierenvrienden al geruime tijd om minister Demotte te blijven schrijven.
Bite Back zal ook ter plaatste actie blijven voeren bij circussen, om zo het publiek voor te lichten over de verborgen negatieve kant van het houden en gebruiken van dieren in circussen.