Bite Back voert actie voor de ingang van het omstreden circus van Moskou

05-05-2005

Deinze – Activisten van de dierenrechtenorganisatie Bite Back hebben op donderdagmiddag 5 mei, Hemelvaartsdag, voor de aanvang van de middagvoorstelling actie gevoerd bij het circus van Moskou in Deinze. Het circus van Moskou reist momenteel door België met tientallen dieren waaronder leeuwen, tijgers, chimpansees, dromedarissen, buffels, lama’s, paarden, ganzen en katten.

Het circus van Moskou is de laatste tijd aan veel kritiek onderhevig. Zo liet de stad Gent onlangs weten dat dit circus niet meer welkom is op haar grondgebied. Het circus had namelijk verzwegen dat ze wilde dieren hadden, ondanks een gemeentelijk reglement dat optredens met wilde dieren verbiedt. Ook in Zottegem pleitte de politieke partij Groen! – naar aanleiding van de komst van het circus van Moskou –  voor het invoeren van een gemeentereglement dat optredens met wilde dieren zou verbieden. Met de stad Ronse had het circus van Moskou een conflict over de publiciteitsborden van het circus. De leeuwen en tijgers van het circus van Moskou waren vorige week niet welkom in de steden Kortrijk en Tielt.

Bite Back vroeg met actieborden en spandoeken voor de ingang van het circus aandacht voor de onaanvaardbare uitbuiting en levenslange opsluiting van dieren in circussen.
‘De circuswereld blijft op grote schaal wilde dieren opvoeren en opsluiten en het grove misbruik van deze dieren goedpraten. Het is nog niet zo heel lang geleden dat circussen en rondreizende kermissen misvormde mensen en andere rassen als curiosa tentoonstelden en opvoerden. Deze optredens, die in onze tijd veroordeeld worden, werden – evenals het misbruik van dieren nu – verdedigd onder het mom van amusement en broodwinning. Kettingen, kooien, zwepen, stokken en scherpe olifantenhaken zijn d é bewijzen van de onvrijwillige deelname van de laatste circusslaven: de dieren’, aldus Marianne Huiberts, woordvoerder van Bite Back.
Bite Back wil dat de minister van Dierenwelzijn, Rudy Demotte, alsnog werk maakt van een verbod op wilde dieren in Belgische circussen en buitenlandse circussen die met wilde dieren België bezoeken. Nadat het European Circus en circusdirecteur Alexandre Bouglione het diervriendelijke KB aanvochten, werd het KB ingediend door Demotte voor een Belgische verbod op acts met wilde dieren in circussen door de Raad van State geschorst.

Bite Back vraagt dierenvrienden al geruime tijd om minister Demotte te blijven schrijven.
Bite Back zal ook ter plaatste actie blijven voeren bij circussen, om zo het publiek voor te lichten over de verborgen negatieve kant van het houden en gebruiken van dieren in circussen.
Lees meer over de circuscampagne van Bite Back