Bite Back voert actie tegen gebruik olifant in carnavalsoptocht

03-02-2010

Tongeren – Dierenrechtenorganisatie Bite Back heeft vandaag direct bezwaar aangetekend bij de waarnemend burgemeester van Tongeren, de heer Hugo Biets, tegen het voornemen van een Tongerse carnavalsvereniging om een olifant in te zetten bij de grote carnavalsoptocht op zondag 14 februari in Tongeren. Het Tongerse schepencollege beslist aanstaande vrijdag of de olifant in de carnavalsstoet mag meelopen.

Bite Back heeft ernstige ethische bezwaren tegen het gebruik van dieren voor amusementsdoeleinden. Dieren horen gewoonweg niet thuis in een drukke carnavalsoptocht. Bite Back vindt het voornemen van de carnavalsvereniging om een olifant bij een optocht te laten meelopen absoluut niet stroken met het gemeentelijke, diervriendelijke beleid om geen wilde dieren (in circussen) op stadsgrond toe te laten. Bite Back verhinderde een aantal jaren geleden ook al een optreden met circustijgers in Tongeren.

Daarnaast heeft Bite Back de veiligheidsrisico’s bij de stad Tongeren aangekaart. Regelmatig gebeuren er wereldwijd ernstige ongelukken met olifanten, en vallen er doden en gewonden bij het uitbreken van circusolifanten. Na jarenlange vernederingen en misbruik slaan de stoppen bij de moegetergde dieren soms door. De olifant in Tongeren zou worden ingehuurd bij familiepark Harry Malter.

De heer Biets neemt de bezwaren van Bite Back ernstig.

Bite Back start vandaag met een schrijfactie naar het Tongerse schepencollege, en zal op zondag 14 februari actie voeren indien de olifant moet meelopen in de carnavalsoptocht.

Recent heeft Bite Back een optreden met wilde dieren – eveneens verhuurd door Harry Malter – in Aarschot weten te voorkomen. Het geplande optreden met een aap en een python in een tuincentrum werd afgelast.

UPDATE 04-02-2010:

Het schepencollege zou zich aanvankelijk vrijdag 5 februari over de zaak buigen. Maar schepen van Feestelijkheden Christiane Thys liet gelukkig al weten dat het stadsbestuur geen toelating zou geven voor een stoet m ét olifant. De stadsdiensten werden overspoeld met reacties per telefoon en per mail. Ook de voorzitter van de carnavalsgroep De Stromannen had al beslist om af te zien van de olifanten-plannen na de talrijke reacties.

We wensen dan ook alle deelnemers aan onze e-action te bedanken voor de snelle en vruchtbare medewerking.

Zie je in de toekomst nog ergens een aankondiging voor een dieronvriendelijk evenement, laat het ons dan snel weten op info@biteback.be , zodat we op tijd kunnen ingrijpen.