Bite Back tekent protest aan tegen jacht op damherten

30-06-2010

Huldenberg, Vlaams Brabant – Van zodra Bite Back activisten en het Bite Back bestuur hoorden dat het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) van plan was om een tiental – bij een particulier ontsnapte – damherten in de gemeente Huldenberg af te schieten, trokken we direct bij de Huldenbergse burgemeester, schepenen, gemeenteraad en milieudienst aan de bel. De politieke partij Groen! nam contact met ons op en zou eveneens bezwaar aantekenen tegen de jacht op de damherten. Buiten de burgemeester bleken echter maar weinig mensen op de hoogte te zijn van de jacht op de damherten.
Waarom dieren afschieten als er niet eerst naar een diervriendelijke oplossing zoals wegvangen van de dieren wordt gekeken?  Waarom een probleem met damherten jaren laten aanslepen (blijkbaar zouden de dieren er al jaren rondlopen)? Waarom werd er geen werk gemaakt om de eigenaren van de damherten op te sporen? Zij zijn immers diegenen die dit probleem veroorzaakten, door te verzaken een degelijk hek te plaatsen waardoor de damherten makkelijk konden ontsnappen.
 
Huldenberg door de damhertenkwestie in het nieuws
Bite Back zette ook een schrijfactie op richting gemeentebestuur Huldenberg. Na wat onderzoek kwam namelijk naar voren dat er op basis van é én klacht een afschotvergunning was toegekend!  De damherten zouden bij burgers in de tuinen ronddwalen, ‘alles leegvreten’ (valt reuze mee, de dieren eten voornamelijk gras) en het verkeer in gevaar brengen. 
In de praktijk blijken echter h é él wat burgers uit Huldenberg en omgeving de damherten graag (in hun tuin) te zien, en niet achter de jacht op de damherten te staan.
De burgemeester ontving ondertussen al honderden protestmails. Het houdt de gemoederen in Huldenberg behoorlijk bezig.
 
Damherten mogen weggevangen worden!
We mailden en belden met het kabinet van de burgemeester om op een diervriendelijke oplossing aan te dringen, zoals contact opnemen met het Natuurhulpcentrum (NHC) in Opglabbeek, tevens af te zien van een afschotbeleid en het opsporen van de oorspronkelijke eigenaren van de damherten die dit probleem hebben veroorzaakt.
Dezelfde middag werden we  persoonlijk teruggebeld door de burgemeester met de mededeling dat hij inderdaad contact had opgenomen met NHC, en er bij ANB op zou aandringen het NHC vangnettten te laten plaatsen zodat de damherten kunnen worden weggevangen ipv afgeschoten.
Het NHC staat nu voor de moeilijke taak om de damherten te vangen, en indien dat lukt , ook op te vangen en te zorgen voor een goed adoptieadres waar de dieren w él welkom zijn en waar ze g é én gevaar lopen voor jagers en het verkeer.
 
Tot nu toe hebben we weten te voorkomen dat deze prachtige damherten worden afgeschoten.
Dank aan de burgemeester, Groen!, Natuurhulpcentrum, de media die hier aandacht aan schonken, en verder iedereen die protest aantekenden!
 
Natuurhulpcentrum
Bite Back dankt het Natuurhulpcentrum voor hun inzet en wenst hen succes met de vangactie!
Mensen die het prachtige werk van het Natuurhulpcentrum willen steunen, kunnen lid worden (dat kan al vanaf 5 euro per jaar) via hun website: www.natuurhulpcentrum.be
Doen!