Bite Back solidair met de Luxemburgse dierenrechtenbeweging

04-04-2009

Luxemburg – De Luxemburgse dierenrechtenorganisatie Save Animals (www.saveanimals.lu) is een jonge, nieuwe dierenrechtenorganisatie die op zaterdag 4 april haar eerste grote antibontbetoging door het centrum van de stad Luxemburg hield. Samen met internationale grassroots dierenrechtenactivisten (vrijwilligersorganisaties voor dierenrechten) voert Bite Back actie voor een bontvrij Escada en Max Mara. Franse, Nederlandse en Duitse dierenorganisaties hadden delegaties gestuurd en hun infostanden opgezet. De grote info- en vekoopstand van Bite Back werd druk bezocht.

Het goede nieuws van de dag was dat Escada Luxemburg, na België, nu ook een bontvrij beleid heeft ingevoerd. Dit bewijst de kracht van een internationale grassroots dierenrechtencampagne. De meeste internationale winkelketens die bont verkochten gingen namelijk bontvrij na onze gezamenlijke campagnes.  Escada Luxemburg publiceerde het nieuwe bontvrije beleid zelfs in een nationale krant.

Meer dan 100 dierenrechtenactivisten liepen met spandoeken en bontposters in een stoet langs diverse winkels die bont verkopen. Helaas gaven de Luxemburgse autoriteiten echter, op é én winkel na, geen toestemming om bij de winkels zelf te staan, zodat we vanaf een flinke afstand moesten demonstreren. Een nationale tv-ploeg filmde de demonstratie. Even leek het erop dat we door de buitenwijken werden geloodst, maar gelukkig trok de stoet naar de binnenstad waar duizenden mensen getuigen waren van de demonstratie. Iemand huilde na het zien van de bontposters en besloot met ons mee te lopen, een moeder en kind staken hun duimen omhoog en op het laatst klonk er een luid applaus vanaf een appartementsgebouw: mensen hingen uit de ramen om de dieren op die manier te steunen.

Save Animals kan terug kijken op een geslaagde actiedag. Bite Back heeft vanaf haar oprichting internationaal steun gegeven aan (inter)nationale grassroots dierenrechtenorganisaties, en zal ook in de toekomst aanwezig zijn bij (inter)nationale grotere betogingen voor dierenrechten. Samen staan we sterk(er)!

Meer foto’s van de betoging zie je hier.