Oevel – Zaterdag 5 maart 2022 kwamen een dertigtal activisten van dierenrechtenorganisatie Bite Back samen aan het slachthuis Sus Campiniae. De activisten uitten hun ongenoegen over de ondersteuning van de varkensindustrie door de overheid. Ze staan stil bij de meer dan 10 miljoen dieren die hier in dit slachthuis reeds gedood werden sinds de opening ervan.
Bite Back verzamelde om het vijf-jarig bestaan van het slachthuis te herdenken. De dierenrechtenorganisatie tekent al present sinds 2015 om de lokale actiegroep ‘Oevel zonder slachthuis’ te ondersteunen in hun verzet tegen de bouw van het slachthuis.
Voorzitter Jo Dirix: “We zullen blijven protesteren tegen dit slachthuis en de vele anderen, om mensen te doen nadenken over hun eigen vleesconsumptie. We blijven druk zetten op de overheid, zolang deze varkensvlees, en andere dierlijke producten, blijft promoten tegen het advies van gezondheidsinstellingen en klimaatexperten in. Het is een vernietigende sector, een industrie die we in de toekomst enkel als immoreel zullen kunnen beschouwen.”
Op het einde van de samenkomst, deelden heel wat activisten hun persoonlijke boodschap aan het slachthuis. Ze herdachten de varkens die hier reeds gedood werden, maar deelden ook het niet mis te verstane bericht “Vlees eten is niet meer van deze tijd!”.

Het beleid steunt een vernietigende industrie
Ons belastinggeld wordt gebruikt om een zieke industrie te sponsoren. In oktober 2021 trok de overheid 16 miljoen euro uit om de varkensboeren te ondersteunen. In december 2021 kwam daar nog eens 200.000 euro voor branche-organisatie pork.be bij.
Vlaams Minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) zei het nog in januari; “Sommige mensen zeggen dat je geen vlees meer moet eten. Ik eet graag varkensvlees, ik eet alle vlees graag. Ik ben voor een evenwichtige voeding. Maar ik kan het mij niet inbeelden dat we die sector […] niet zouden koesteren en promoten in de toekomst.”
Minister Crevits wil een sector promoten die niet duurzaam, weinig gezond en absoluut niet diervriendelijk is. Veebedrijven zijn namelijk verantwoordelijk voor â…” van de stikstofneerslag in Vlaanderen. 86% van de totale Vlaamse ammoniak uitstoot wordt veroorzaakt door de veeteelt, voornamelijk afkomstig van runder- en varkensstallen. Het land- en watergebruik van dierlijke producten is vele malen hoger dan van plantaardige producten. Varkensvlees is voornamelijk rood en bewerkt vlees, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie moeten we dit vermijden. Daarnaast doodt de industrie varkens op 6 maanden jong, na een kort leven in miserabele omstandigheden. Gedood door middel van vergassing komen de intelligente dieren met complexe sociale emoties, aan hun einde.
Bite Back is het niet eens met minister Crevits. Voorzitter Jo Dirix: “Wij kunnen ons een wereld inbeelden waarin we voelende, intelligente wezens geen vreselijk leven aandoen, waar we ze geen gruwelijke dood laten sterven. Wij kunnen ons een wereld inbeelden waar onze overheid geen vlees sponsort als onderdeel van een evenwichtig voedingspatroon, zeker wanneer de wetenschap en onze eigen gezondheidsinstellingen de consumptie van vlees afraden. Zeker wanneer we zien dat die industrie een ramp voor het milieu betekent.”

Protest slachthuis Oevel gaat verder
Bite Back heeft een geschiedenis met slachthuis Sus Campiniae. Reeds sinds de bouwaanvraag, steunen we de lokale inwoners in haar strijd tegen de bouw van een slachthuis in hun gemeente. Ook toen aan de milieuvergunning niet voldaan bleef, vroegen we de sluiting. Vijf jaar geleden gingen de deuren van dit slachthuis open, in februari 2017. 40.000 varkens per week worden hier de dood ingejaagd. Dat wil zeggen dat er ondertussen reeds meer dan 10 miljoen varkens geslacht werden in Oevel. Tijdens de actie van vandaag stond Bite Back stil bij de varkens die hier de afgelopen 5 jaar gedood werden.
We vragen mensen stil te staan bij het onwerkelijke aantal dieren dat hier de dood vindt. Dieren die op 6 maanden jong geslacht worden, terwijl ze 10 tot 12 jaar oud kunnen worden. Dieren die te lijden hebben onder de industriële druk naar winst, wat voor tal van gezondheidsproblemen zorgt. Dieren die een hoge intelligentie hebben en emoties kunnen ervaren.