Bite Back protest bij 'Krachtvoer' met thema 'Het Varken'

18-10-2015

Antwerpen, 18 oktober 2015 – Afgelopen zondag vond het festival ‘Krachtvoer’ plaats in Antwerpen, een festival over eten. Dit jaar was het thema ‘Het Varken’. Meer info: http://www.krachtvoer.be/
Om duidelijk te maken dat varkens geen dingen zijn, namen 6 activisten eerst plaats buiten aan de inkom. Al snel kwam de organisatie met ons praten en gingen we in dialoog. Ze begrepen niet goed waarom we kwamen protesteren omdat ze een kritisch festival zijn en mensen willen doen nadenken over wat er achter hun stuk vlees zit. Helaas kwamen we wel tot de conclusie dat het varken nog steeds als een ‘wat’ wordt gezien en niet als een ‘wie’. Ze respecteerden onze visie wel en we mochten op het festival zelf even flyeren. Zo konden we de bezoekers middels onze info doen inzien dat er een individu achter hun stuk vlees zit, en dat duurzaam en humaan vlees niet bestaat.

Wat vond er plaats op het festival:

* Lezingen (slagers die voor ‘duurzaam’ vlees kiezen, boeren die voor kleinschalige landbouw kiezen, zelf varkens houden, het varken in de schilderskunst, van varkensstal tot slagersblok, de Vegetarische Slager, …);
* Een varkenstour (bezoek aan grootschalig en nadien kleinschalig varkensbedrijf);
* Kookworkshops (oma’s potjesvlees, koken met de mannelijke varkens, ..);
* Live slagerij waar een varken werd ontleed;
* Knutselatelier voor kinderen gebaseerd op de getatoeëerde varkens van Win Delvoye;
* Varken in 3 gangen (diner) of vegetarisch menu;
* Het Spilvarken was ook aanwezig

Wat we konden opmaken uit de gesprekken met de organisatie en de rondleiding is dat zij wel tegen de grootschalige varkensindustrie zijn. Ze willen dat mensen niet zomaar het stuk vlees in de supermarkten kopen zonder te weten wat daar achter zit. Met hun live slagerij en lezing van varkensstal tot slagersblok willen ze aan de mensen laten zien van waar hun stuk vlees komt.
Maar ze promoten wel het zo gezegde duurzame, humane vlees, kleinschalige varkensboeren, ….
Ondanks dat de organisatie wel bereid was te luisteren en onze visie respecteerde, was het gebruik van het varken als object wel sterk aanwezig.
Voor Bite Back zijn varkens intelligente, sociale levende wezens, individuen, die een waarde op zich hebben, ongeacht het nut dat ze voor ons kunnen hebben. Zij hebben het recht op een waardig leven zonder dat wij er vroegtijdig een einde aan maken.
Meer info over diervrije voeding vind je op: www.heerlijkplantaardig.be

12096623_1013194712037423_2622610687557041690_n

12144770_1013195525370675_6034739440034463883_n