Brussel/Gent, 4 april 2015 – In België worden jaarlijks ongeveer 7 miljoen kuikens geboren voor de productie van leghennen. Aangezien er ongeveer evenveel haantjes als hennetjes worden geboren, worden er jaarlijks ongeveer 3.5 miljoen haantjes vergast of versnipperd voor de productie van eieren.
Deze waardeloze haantjes worden systematisch op de eerste dag van hun leven gedood omdat ze niet kunnen aangewend worden voor de productie van eieren, noch voor de productie van vlees. De zogenaamde ‘vleeskippen’ worden immers geselecteerd op spiergroei, de leghennen op de grootste eierproductie: daarom worden mannelijke kuikentjes voor de eierindustrie niet gebruikt als ‘vleeskip’ en worden ze als waardeloos beschouwd.
Bij de hennetjes die uit de eieren komen, knipt men de snavels af zonder verdoving. Dit zorgt voor chronische pijn. Vervolgens leven zij als legkippen meestal in donkere schuren zonder daglicht, frisse lucht, bewegingsvrijheid, en zonder mogelijkheid om een stofbad te nemen of een nest te bouwen. De leghennen worden na een legperiode van ongeveer 14.5 maanden afgevoerd naar het slachthuis en verwerkt in goedkope vleesproducten en kattenvoer. Dit is maar een fractie van de tijd die ze normaal gesproken kunnen leven. Kippen worden vaak ouder dan 10 jaar, afhankelijk van het ras.
Bite Back kloeg deze gangbare, maatschappelijke omgang met dieren door op Paaszaterdag 4 april, wanneer de consumptie van eieren op zijn top is, met een paasactie aandacht te vragen voor het dierenleed achter het ei.
Veertien activisten in formatie vroegen middels een aantal confronterende fotoborden en dode eendagskuikentjes aan de voorbijgangers om even stil te staan bij dit onnodig dierenleed, ze spoorden hen aan om eivrij te gaan en om zo te zorgen voor een Vrolijke Pasen, ook voor de kippen en de kuikens. Twee acties vonden op hetzelfde ogenblik plaats, zowel in Gent als in Brussel.
‘Het romantische beeld dat veel mensen hebben van die lieve paaskuikentjes stemt niet overeen met de harde realiteit. De vertedering slaat snel om in afschuw, zodra men op de hoogte is van het levend versnipperen of vergassen van deze pasgeboren zachte gele bolletjes’, aldus Benjamin Loison, woordvoerder van Bite Back.
Bite Back promoot geen eieren, ook geen vrije uitloop eieren, van ‘gelukkige’, biologisch gehouden kippen, omdat ook deze sector eveneens zijn kuikens koopt in dezelfde broeierijen als de intensieve pluimveehouderij, waar de é éndagskuikens worden vergast of levend versnipperd, en waar de legkippen, na commercieel gebruik van hun eieren, op jonge leeftijd worden afgevoerd naar het slachthuis en vervangen door een nieuwe lading productievere dieren. Daarmee wordt het gebruik, de wreedheden en het doden van dieren in stand gehouden.
Als dierenrechtenorganisatie pleiten we voor diervrije, plantaardige én werkelijk diervriendelijke – namelijk veganistische – voeding. Voor de meeste dierlijke producten zijn diervriendelijke producten beschikbaar.