Bite Back nodigt zichzelf uit voor gala-avond van European Circusfestival in Luik

18-12-2004

Activisten van de dierenrechtenorganisatie Bite Back hebben op zaterdagavond 18 december op het jaarlijks terugkerende European Circusfestival in Luik actie gevoerd tijdens de feestelijke gala-avond die speciaal georganiseerd is voor verschillende hoogwaardigheidsbekleders, de circuswereld, de sponsors van het circusfestival en de media. Premi ¨reavonden van circussen worden doorgaans druk bezocht – in tegenstelling tot andere voorstellingen – omdat er dan volop gratis toegangsbonnen en reductiebonnen worden uitgedeeld door de circussen.

Bite Back vroeg met actieborden voor de ingang van het circus aandacht voor de onaanvaardbare uitbuiting en levenslange opsluiting van dieren in circussen. Tijdens het European Circusfestival in Luik worden een flink aantal wilde dieren gedwongen op te treden. Er staan acts gepland met  o.a. olifanten, leeuwen, de Franse illusionist Zoltan doet een act met een tijger en de Italiaan Jean-Pierre Ferri brengt zelfs een act met chimpansees.

‘De circuswereld blijft op grote schaal wilde dieren opvoeren en opsluiten en het grove misbruik van deze dieren goedpraten. Het is nog niet zo heel lang geleden dat circussen en rondreizende kermissen misvormde mensen en andere rassen als curiosa tentoonstelden en opvoerden. Deze optredens, die in onze tijd veroordeeld worden, werden – evenals het misbruik van dieren nu – verdedigd onder het mom van amusement en broodwinning. Kettingen, kooien, zwepen, stokken en scherpe olifantenhaken zijn d é bewijzen van de onvrijwillige deelname van de laatste circusslaven: de dieren’, aldus Marianne Huiberts, woordvoerder van Bite Back.

Bite Back wil dat de minister van Dierenwelzijn, Rudy Demotte, alsnog werk maakt van een verbod op wilde dieren in Belgische circussen en buitenlandse circussen die met wilde dieren België bezoeken. Nadat het European Circus en circusdirecteur Alexandre Bouglione het diervriendelijke KB aanvochten, werd het KB ingediend door Demotte voor een Belgische verbod op acts met wilde dieren in circussen door de Raad van State geschorst (info hierover: https://www.biteback.be/news/detail.php?news_id=264). Bite Back vraagt dierenvrienden al geruime tijd om minister Demotte te blijven schrijven.  Ook volksvertegenwoordigers van politieke partijen kunnen worden aangeschreven, om zo een meerderheid in het Belgische parlement te vinden voor een wettelijk verbod op acts met wilde dieren in circussen en rondreizende tentoonstellingen. Bite Back zal ook ter plaatste actie blijven voeren bij circussen, om zo het publiek voor te lichten over de verborgen negatieve kant van het houden en gebruiken van dieren in circussen.

Informatie over de circuscampagne van Bite Back:
https://www.biteback.be/action/class_action.php?act=12

Informatie over het European Circusfestival in Luik:
http://www.europeancircus.com/