Bite Back neemt zeemeerminnen en Neptunus mee naar het Dolfinarium in Brugge

11-07-2004

Bite Back heeft op zondag 11 juli met ruim 35 activisten deelgenomen aan een nationale manifestatie voor een dolfinariumvrij België. Bite Back had – evenals de dolfijnenbelangengroep Dauphin Libre en de dierenrechtenorganisaties One Voice en Gaia – opgeroepen om naar het dolfinarium van Brugge te komen om te protesteren tegen het in gevangenschap houden van dolfijnen. Yvon Godefroid van Dauphin Libre pleit in België al jaren voor de rechten van dolfijnen in gevangenschap. Bite Back is aangesloten bij het Comit é voor een België zonder Dolfinarium.Dolfijnen worden wereldwijd nog steeds met geweld uit hun natuurlijke omgeving, de oceaan, weggevangen om in het commerciële circuit van de dierenhandel en dolfinaria te belanden. Ric O’ Barry (nu werkzaam voor de Franse dierenorganisatie One Voice), de voormalige dolfijnentrainer van de beroemde dolfijn Flipper (voor de serie werden meerdere dieren gebruikt)  was gisteren ook aanwezig bij de manifestatie in Brugge. Ric O’ Barry keert zich al jaren tegen het in gevangenschap houden van dolfijnen en is gespecialiseerd in het (na intensieve begeleiding en aftrainen) rehabiliteren van dolfijnen naar een meer natuurlijke omgeving zoals een afgeschermde lagune of baai en de terugkeer van dolfijnen naar de oceaan. Vele uit de oceaan gestolen dolfijnen kregen zo al hun welverdiende vrijheid  terug.

Bite Back activisten hadden zich verkleed als charmante zeemeerminnen en als de god van de zee Neptunus, die een toekomstige terugkeer van de gevangen dolfijnen naar de zee moesten voorstellen. Zij droegen actiebordjes met daarop: ‘Geef Dolfijnen hun Vrijheid’, ‘Dolfinarium = Chloorbad’ en ‘Voor een België zonder Dolfinarium’.  Een klein opblaasbadje met daarin opblaasdolfijnen symboliseerde de kleine chloorbassins van de dolfijnen in het dolfinarium van Brugge. De manifestatie werd gesteund door diverse dierenorganisaties in binnen- en buitenland zoals Animaux en P éril, Blid, Animal Truth, Dauphin Libre, R éseau C étac és, One Voice, SPA France,  de dierenrechtenactiegroep Direct Counter Action uit Brugge en nog anderen. Met kleurige vlaggen, borden en muziek werd er aandacht gevraagd voor het trieste lot van de dolfijnen. Ook volksvertegenwoordiger Magda De Meyer van de SP.A kwam de dolfijnen een hart onder de riem steken.

Bite Back is van mening dat de dolfijnen uit het dolfinarium van Brugge beter verdienen dan het krappe chloorbad waarin ze nu worden gedwongen op te treden voor het publiek –  onder de schelle klanken van  harde muziek en lawaai vanaf de tribunes. Bite Back pleit voor de sluiting van het dolfinarium van Brugge en het overdragen van de dolfijnen aan dolfijnenspecialisten van dierenorganisaties zoals de WSPA en One Voice waarvan Ric O’Barry deel uit maakt. Dolfijnenliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de vele documentaires over dolfijnen op tv-zenders zoals o.a. Discovery  en National Geografic Channel waarin het ware leven van dolfijnen in het wild wordt gefilmd en vertoond. Ook zijn er genoeg mogelijkheden om dolfijnen in het wild te bekijken, waar ze kunnen genieten van de zon, de wind, dagelijks tussen 60 en 100 km zwemmen, tot dieptes van 200 meter kunnen duiken, samen in grote sociale groepen kunnen jagen op levende vissen, hun sonarsysteem ten volle gebruiken enz. Wie écht van dolfijnen houdt, gunt hen de vrijheid en gaat hen niet in een dolfijnengevangenis bezoeken!