Bite Back neemt deel aan internationale protestdag tegen Japanse dolfijnenslachting

08-10-2005

In Brussel hebben Bite Back, Gaia, Animaux en P éril, Dauphin Libre en het organiserende Sea Shepherd Europe met zo’n 80-tal actievoerders samen geprotesteerd voor de Japanse ambassade tegen de massaslachting van dolfijnen.

De Japanse ambassade in Brussel was é én van de veertig locaties waar wereldwijd op 8 oktober geprotesteerd werd om druk uit te oefenen op de Japanse overheid om de massaslachting van dolfijnen te verbieden. In 2004 organiseerde Sea Shepherd een wereldwijd protest in 28 steden. Ook toen ondersteunde Bite Back de actie. Dit jaar werd er door 67 organisaties geprotesteerd in 40 steden.

Ieder jaar maken Japanse vissers jacht op ongeveer 20.000 dolfijnen en kleine walvissen. De dieren worden op onvoorstelbaar gruwelijke wijze gedood. Dit is de grootste slachting van dolfijnen ter wereld.  De vissers beschouwen het doden van dolfijnen als een soort “pestcontrole”. Ze zijn van mening dat de dolfijnen te veel vis eten en dat ze enkel de concurrentie uitroeien. Japanse vissers drijven volledige families dolfijnen, bruinvissen en kleine walvissen naar ondiepe baaien. Een aantal dieren worden verkocht aan dolfinaria en de amusementindustrie en slijten de rest van hun leven in gevangenschap. Tijdens het jachtseizoen van 2003-2004 werden liefst 78 dieren voor grof geld verkocht aan dolfinaria overal ter wereld. Op de andere dieren wordt genadeloos ingehakt met messen, haken en knuppels tot ze allemaal dood zijn. Het vlees van de vermoorde dieren, dat toxische stoffen bevat, wordt verkocht voor consumptie waardoor de Japanse overheid haar eigen bevolking vergiftigt.

Tijdens het protest voor de Japanse ambassade in Brussel hakten activisten verkleed als Japanse vissers genadeloos in op weerloze dolfijnen, terwijl de Kunstlaan bloedrood kleurde. Activisten van verschillende organisaties, maar ook individuele actievoerders hielden protestborden op in verschillende talen, waaronder het Japans. Een Sea Shepherd crewmember zorgde voor toelichting.