Bite Back neemt deel aan een Duitse demonstratie voor de sluiting van de nertsenkwekerij in …

16-10-2004

Met een twintigtal activisten heeft Bite Back de Belgische dierenrechtenbeweging vertegenwoordigd tijdens een antibontdemonstratie in de binnenstad van Aachen en voor de nertsenkwekerij in Orsbach (op een tiental kilometer van Aachen).

Een 150-tal demonstranten liepen in een protestmars door de binnenstad van Aachen en lieten zo aan het winkelend publiek merken dat bont voor dieren is, en niet om in jassen en andere accessoires te verwerken. Ook voor een grote bontwinkel staken we ons ongenoegen over bont niet onder stoelen of banken.  In een straattoneel werd duidelijk gemaakt dat weerloze dieren voor de productie van bont lijden en dat ze vergast en gevild worden voor een luxeproduct. Vanuit een actiebus werden ook schokkende (maar realistische) beelden getoond van op de nertsenfarm.

 

Daarna trokken we onder politiebegeleiding naar de plaats van onheil. In de buurt van Aachen, in de gemeente Orsbach, bevindt zich een nertsenfarm met ongeveer 25.000 nertsen die in erbarmelijke omstandigheden gehouden worden.

Gedurende hun korte leven worden ze opgesloten in veel te kleine kooitjes, met een draadgazen bodem. Naast dit dierenleed zijn meer dan 50 % van de gebouwen illegaal (er is geen vergunning voor). De organisatie eist daarom de onmiddellijke sluiting van de nertsenfarm van Peters (een Nederlandse uitbater, lees: ‘uitbuiter’), in Orsbach.

Onze Duitse dierenrechtencollega’s waren erg tevreden met onze opkomst, temeer omdat we ter plekke, voor de nertsenfarm, het protest ook in het Nederlands konden laten weergalmen: zo kon de Nederlandse uitbater onze argumenten nog eens in zijn moedertaal aanhoren.

Voorafgaand aan de demonstratie voor de nertsenfarm, verzamelden Duitse en Nederlandse bontfokkers zich trouwens ook bij de fokkerij en vielen een geïsoleerde groep van zeven activisten aan met pepperspray en knuppels. Twee activisten werden per ambulance afgevoerd. Vijf hechtingen waren nodig om de wond op het hoofd te dichten, activisten hadden oogproblemen vanwege de pepperspray en verwondingen op de knieeen: het resultaat van de aanval door nertsenfokkers. De politie onderzoekt de zaak.

Het is trouwens niet de eerste keer dat Nederlandse bontfokkers betrokken zijn bij zwaar lichamelijk geweld tegen demonstranten. Op 23 september 1999 werden 9 bontfokkers gearresteerd op het station van Nijmegen. Daar werden toen dierenrechtenactivisten opgewacht die op weg waren naar een demonstratie bij de contactdag van nertsenfokkers in Nederasselt. Ook toen werden dierenrechtenactivisten en een politieagent bewerkt met stroomstokken en knuppels. De negen nertsenfokkers kregen voorwaardelijke gevangenisstraffen.

Voor Bite Back is het belangrijk dat grassroots campaigners mekaar (in de mate van het mogelijke) steunen in hun strijd voor dierenrechten, of dat nu in het binnen- of het buitenland is. 

Meer info over het protest tegen de nertsenfarm, foto’s, links en ook een petitie:  http://www.nerzfarm-orsbach.de