Bite Back neemt deel aan Duitse antivivisectiedemonstratie tegen Covance

06-03-2004

Verschillende dierenrechtenorganisaties hadden opgeroepen deel te nemen aan de antivivisectiedemonstratie tegen het bedrijf Covance in M ¼nster. Bite Back reisde af naar Duitsland om onze collega’s dierenrechtenactivisten te ondersteunen. Meer dan 500 demonstranten liepen met spandoeken, protestborden en folders door de binnenstad van M ¼nster voor de vrijheid van meningsuiting en pers en voor de sluiting van het Covance dierproeflaboratorium. Onderweg kregen we onverwacht bijval van medewerksters van de Bodyshop die met t-shirts zwaaiden met daarop: ‘Dierproeven? Zonder ons!’ De demonstratie was een krachtig signaal naar dierproefgigant Covance.M ¼nster, Duitsland 2003
Een journalist doet in opdracht van de Britse antivivisectieorgansatie BUAV maandenlang undercoveronderzoek in é én van de grootste Europese priv élaboratoria, bij het bedrijf Covance in het Duitse M ¼nster. Het Covance concern voert allerlei mogelijke proeven uit op dieren in opdracht van de farmaceutische, de chemische en de levensmiddelenindustrie. Dit in opdracht van grote bedrijven zoals bijvoorbeeld BASF, Hoechst, Unilever, Monsanto, SmithKline Beecham, Bayer, Novartis e.a.: in totaal gaat het om ongeveer 500 opdrachtgevers. Convance gebruikt in M ¼nster minstens 1000 apen per jaar, geen enkele aap komt levend het lab uit. Covance M ¼nster is de grootste importeur van apen uit het wild in Duitsland. Het betreft vooral Java-apen, rhesusapen en penseelooraapjes.

Het undercoveronderzoek & Jane Goodall
De undercoveropnames laten de dagdagelijkse, wrede praktijken op apen in het Covance lab in M ¼nster zien. Apen die solitair zijn gehuisvest in krappe, oersaaie stalen kooien, apen in fixeerstoelen die vergiftigd worden, apen die onder dwang, gelach en gespot van laboratoriummedewerkers allerlei stoffen oraal of via injectie krijgen toegediend. Hoogzwangere apenmoeders moeten noodgedwongen bevallen op de ijzeren stangen van hun kale kooien, je ziet apen van de stress en de eenzame opsluiting stereotiep gedrag vertonen zoals bijvoorbeeld constant dezelfde bewegingen maken en op en neer springen, apen die na proeven in hun koude, kale hokken worden gegooid zonder enige nazorg, … De beelden werden via de media verspreid (o.a. via de Duitse tv-zender ZDF) en de campagne kreeg direct de steun van primatologe Jane Goodall die de proeven en de huisvesting van de apen scherp veroordeelde. Klik hier voor meer informatie: Nieuwsflash Covance

Censuur
Direct na het uitbrengen van de undercoverbeelden in de openbaarheid neemt Covance maatregelen: het bedrijf onderneemt juridische stappen tegen iedereen die de beelden nog durft te vertonen, zowel dierenorganisaties als de media. Censuur dus … De beelden mogen niet meer in het openbaar getoond worden als het aan Covance ligt. De waarheid mag niet getoond worden, een bedrijf als Covance wil dat proeven op dieren in de anonimiteit blijven omdat ze weten dat proefnemingen op apen heel gevoelig ligt bij het grote publiek. BUAV heeft (tijdelijk) de videobeelden van haar website moeten halen. Op de website van PETA zijn de beelden wel te zien.

Niet zwijgen!
Covance ligt onder vuur. Ze bereiken met hun censuur het tegendeel van wat ze werkelijk willen : de internationale dierenrechtenbeweging zal het dierproevenbeleid van Covance onder de aandacht blijven brengen en oproepen tot het sluiten van het laboratorium in M ¼nster en pleiten voor het afschaffen van dierproeven.