Bite Back moederdag actie

09-05-2015

Gent, 9 mei 2015 – Op zaterdag 9 mei, daags voor Moederdag, vierde Bite Back Moederdag, maar dan voor ¡lle moeders. Moeders zijn er immers in vele maten en soorten, maar elke moeder verdient een goed leven.

Een waarheid waar de zuivelindustrie niet mee naar buiten komt, is dat koeien net als alle andere zoogdieren eerst moeten bevallen om melk te produceren. Hun kalfjes verdwijnen als kalfvlees of ondergaan hetzelfde lot als hun moeder en worden keer op keer opnieuw zwanger gemaakt om melk voor menselijke consumptie aan te maken. Melkkoeien halen 1/4de van de levensverwachting van een koe buiten de industrie.

Koeien zijn kuddedieren met sterke sociale gevoelens: het is dan ook hartverscheurend voor deze koeien dat dit gebeurt. Getuigenissen uit dierenopvangcentra vertellen schrijnende verhalen hierover, zoals moederkoeien die hun kalfje verstoppen na de bevalling opdat deze niet wederom afgepakt zou worden.

Omdat iedere moeder een goede Moederdag verdient, stond Bite Back op zaterdagmiddag in Gent. Wij informeerden mensen niet enkel rond deze duistere zijde van de zuivelindustrie, maar toonden ook hoe het anders kan. Voorbijgangers konden proeven van allerlei heerlijk veganistisch gebak, zoals cupcakes, wafels, allerlei taarten, samosa’s en pannenkoeken, waar dus geen enkel dierlijk ingrediënt voor nodig is. Wie dat wilde, kon het recept van het gebak aan de stand krijgen om thuis mee aan de slag te gaan.

Omdat een Moederdag pas een echte Moederdag is als ook moederkoeien en andere moederdieren mogen leven zolang ze zelf willen, met wie ze willen en waar ze willen, stond Bite Back vandaag op straat. En dit zullen wij blijven doen!

Bite Back moederdag actie

Bite Back moederdag actie