Antwerpen – In veel kledingwinkels wordt tegenwoordig bont verkocht. Veel mensen en verkopers zijn in de veronderstelling dat het bont dat ze kopen of verkopen imitatiebont moet zijn vanwege de lage prijs. De vele bontkragen die tegenwoordig worden aangeboden en gedragen, worden echter massaal en goedkoop uit China geïmporteerd.
Bite Back neemt geen afwachtende houding aan, voert al jaren campagne tegen bont, gaat de straat op en spreekt bontdragers aan met de vraag of ze bewust hebben gekozen voor echt bont. Via een tablet tonen we rechtstreeks videobeelden over het dierenleed in de bontindustrie. Mensen zijn er zich vaak niet echt bewust van dat ze echt bont dragen, vooral vanwege de lage prijs, of omdat ze op het verkeerde been zijn gezet door verkopers die hen vertelden het om imitatiebont ging. Of omdat bont geverfd of op een andere manier bewerkt is, en op die manier niet herkenbaar meer is als echt bont. Onverschillige mensen die niet inzitten met het dierenleed worden tenminste é én keer in hun leven door ons gewezen op het dierenleed. Bontkraagjes komen namelijk niet onopgemerkt langs ons heen!
Dat onze actievorm werkt, blijkt telkens weer uit de reacties van verschillende mensen. Ook in Antwerpen ritsten of knoopten bontkraagdragers hun bontkraag van hun jas, of gaven aan dat thuis te doen omdat de bontkraag vastgenaaid is in de voering van hun capuchon. Dit keer waren het Italiaanse toeristen, een ex-medewerker uit de Scandinavische bontindustrie en diverse andere mensen! Deze bontkragen gebruiken we bij onze educatieve acties om mensen te laten zien en voelen wat echt bont is.
Onze aanpak werkt ook preventief omdat we op deze manier voorkomen dat mensen weer in de verleiding komen om bont te kopen. We ontvangen ook regelmatig een bedankje voor het bewustmaken en het verstrekken van informatie. Geïnspireerd door onze manier van werken vragen mensen de Bite Back bontfolders aan en gaan alleen of in groep de straat om bontdragers aan te spreken, zoals nu op regelmatige basis in Amsterdam gebeurt.
Wil jij meehelpen om het tij te keren en het bontkragenvirus een halt te roepen? Vraag dan onze bontfolders aan.