Bite Back confronteert winkelketens en bontdragers met gruweldaden bontindustrie

27-01-2007

Antwerpen – Een 20-tal activisten van dierenrechtenorganisatie Bite Back hebben bijna drie uur lang in regen en wind met grote spandoeken en bloederige fotoborden met daarop (levend) gevilde pelsdieren halt gehouden voor de etalages van de bekende internationale kledingzaken SCAPA en McGregor (Gaastra). De activisten, waarvan er twee verkleed waren als pelsdieren, benaderden bontdragers die voorbij kwamen middels fluitjes en lieten zo horen bont ‘not done’ te vinden.

De vele geïnteresseerde voorbijgangers en toeristen kregen eveneens een folder en meer uitleg over de bontindustrie. Mensen complimenteerden ons voor onze inzet en begrijpen heel goed waarom het noodzakelijk is actie te voeren tegen de opkomende bontverkoop. Sommigen hadden tranen in de ogen bij het zien van de foto’s van gemartelde pelsdieren, bontdragers gaven aan geen weet te hebben van de echtheid van het bont bij de aankoop en zouden de pelskraag bij thuiskomst verwijderen, een jongen voegde direct de daad bij het woord en haalde de bontkraag van zijn jas, ouders gaven hun kinderen geduldig uitleg over het hoe en waarom van onze actie en bouwvakkers zongen samen met ons het liedje van Urbanus ‘Ik hou niet van madammen met een bontjas.’

De actie was aangemeld bij de politie die voordien de filaalhouders op de hoogte had gebracht van de komst van Bite Back. Zodoende hadden de winkels het aanwezige bont (tijdelijk) uit de etalages en de rekken gehaald, om daarna leugenachtig te verkondigen dat ze geen bont verkopen. De actie begon bij het McGregor filiaal in de Leysstraat waar de aanwezige manager, zelf notabene werkzaam voor een Nederlands (!) bedrijf, de van afkomst Nederlandse woordvoerster van Bite Back  enkele racistische opmerkingen over haar etnische achtergrond naar haar hoofd slingerde, verder ook niet veel zinnigs te melden had, zeer geïrriteerd reageerde op ons aardige konijn, maar toch wel lichtelijk bezorgd keek naar de cameraploegen van ATV, het VRT programma ‘Koppen’ en het VRT journaal die de actie in beeld brachten. 

De SCAPA winkels op Hopland zouden plots ook geen bont meer verkopen,  en ze beweerden dat SCAPA nooit bontvrij zou gaan omdat de eigenaresse van SCAPA nertsmantels tot op haar enkels zou dragen. We moesten maar eens bij haar voor de deur actie gaan voeren in plaats van bij de winkels, zo werd door het personeel geopperd. Uit alles blijkt dat acties bij de winkels, waar het bont daadwerkelijk verkocht wordt, het gesprek van de dag zijn bij de verkopers, en krijgen we ook gratis en voor niets nuttige actietips.  Tegen de avond waren de SCAPA verkoopsters al weer druk bezig de bontkragen terug in de rekken te hangen, duidelijk zichtbaar in de etalages en dat werd ook als bewijs gefotografeerd.  De gerant van de McGregor winkel (tevens hoofdkantoor) aan de Schoenmarkt 6 merkte op dat hij een grote dierenvriend was, maar dat ‘bont nu eenmaal een mode-item was.’ Dieren hebben niets aan loze praatjes van zulke zogenaamde ‘dierenvrienden.’ Heel wat (potentiële)  klanten van bovengenoemde zaken lieten ons weten niet akkoord te gaan met de verkoop van het aangeboden bont.
 
Deze actie kadert in de Bontvrije Bedrijvencampagne van Bite Back. In de tientallen Europese winkels van bovenstaande bedrijven wordt kleding met echt bont verkocht, met name jassen met echte capuchonbontkragen (van o.a. wasberenbont). De winkelketens zijn verantwoordelijk voor de toenemende populariteit van bont, en werken actief mee aan de wrede bontindustrie die jaarlijks 50 miljoen pelsdieren voor de mode doden. 
 
Door bont te verwerken in kledingaccessoires, zoals bijvoorbeeld kragen van jassen, heeft de bontindustrie een ingang gevonden in winkelketens zoals SCAPA en McGregor – waar de verkoop van bontproducten slechts een klein percentage van de totale omzet bedraagt – maar waar consumenten niet verwachten echt bont aan te treffen. Bont in kledingaccessoires is tegenwoordig heel betaalbaar. Zo probeert de bontindustrie, geholpen door bovengenoemde kledingbedrijven, consumenten te verleiden tot het kopen van bont en zo een verhoogde vraag naar bont te creëren.  Deze winkelketens kunnen een wereld van verschil betekenen voor miljoenen pelsdieren door de verkoop van bont te stoppen en een bontvrij beleid in te voeren.
 
De meeste bontaccessoires komen tegenwoordig (goedkoop) uit China waar pelsdieren zoals vossen, nertsen, wasbeerhonden, honden, katten en konijnen op een weerzinwekkende en zeer dieronvriendelijke manier worden gehuisvest, vervoerd en pijnlijk afgemaakt. Sommige dieren zijn nog bij bewustzijn als ze worden gevild!
 
Schokkende beelden van de Chinese bontindustrie kan men  hier bekijken.
 
Bite Back ging de afgelopen weken in Hasselt en Leuven van start met acties voor de deuren van SCAPA en McGregor (Gaastra), omdat eerdere verzoeken tot overleg met de directies op niets uitliepen. 
Nochtans kan het anders. De volgende kledingbedrijven gingen bontvrij na acties van Bite Back: Mango, Zara, Naf Naf, Morgan de Toi (ook in Nederland en Luxemburg), en Street One (zelfs internationaal).