Bite Back anti-bontbrigade in Gent

05-12-2012

Zaterdag 24 november 2012, Gent – Een volle namiddag lang, met veel regen, gingen een aantal Bite Backers het centrum van Gent in om zowel bontverkopende winkeliers als bontdragers te informeren over en te confronteren met de wreedheden van de bontindustrie. In vergelijking met Nederland wordt er in een stad als Gent veel minder bont gedragen, maar ook hier zagen we helaas veel bont op straat en in de winkels. En opnieuw hebben we weer mensen geïnformeerd die helemaal niet wisten dat ze echt bont droegen. Dit deden we met behulp van videobeelden en folders. Drie bontkragen werden er ter plaatse afgehaald! Waaronder é én toerist die werkelijk alle moeite deed om zijn grote bontcapuchon te verwijderen en een jonge vrouw die een Nickelson jas droeg.Twee vriendelijke mannen gaven de wasbeer(hond)kraag van hun McGregor jas mee aan Bite Back voor educatieve doeleinden, en bedankten ons zelfs voor onze inzet en geleverde informatie.

Hele andere reacties kwamen er van vreselijk onverschillige bontkraagdragersdie totaal niet inzaten met het pelsdierenleed, bewust strak en stoïcijns voor zich uit bleven kijken en doorliepen, en allerlei smoezen en uitvluchten bedachten om maar niet te hoeven stilstaan bij het leed van dieren in de bontindustrie. Een medewerkster van een winkel met o.a. bontkragen stond ook open voor onze informatie en zou het met haar baas doorspreken. In een andere winkel bedankte een medewerkster ons dat we mondig waren en dit aankaartten. Andere winkeleigenaren en winkelpersoneel werden dan weer kwaad dat we hen hierover op een drukke zaterdagmiddag (veel klanten in de winkel) durfden aan te spreken. Wat ons echt niet weerhield toch ons zegje te doen voor al die weerloze dieren die zo ontzettend afzien, pijn lijden en op een vreselijk manier worden afgemaakt voor een menselijk luxeproduct.

In arrogantie (en met trillende lip van de kwaadheid dat we hen hierover ‘lastig vielen en onze mening zouden opdringen’) en onverschilligheid (‘wat er met die dieren gebeurt weet iedereen tegenwoordig, ons doet het niets, wij worden er noch koud noch warm van, wij verdienen er geld aan’) spande het winkelpersoneel van SCAPA werkelijk de kroon! Deze internationale winkelketen ging ooit bontvrij naar aanleiding van de Bite Back acties voor hun winkeldeuren. Tegenwoordig verkopen ze terug bont, h é él veel bont! Hetzelfde geldt voor McGregor en Gaastra. De actie eindigde in schoonheid met een aantal goede gesprekken en het vriendelijke koppel dat ons hun bontkraag gaf. Wij hopen dat onze bontbrigade weer andere dierenvrienden zal inspireren om soortgelijke acties in hun eigen stad of regio te gaan doen. De dieren kunnen namelijk alle hulp heel hard gebruiken. Laten we samen een vuist maken tegen bont! Interesse?

Bestel ons bontactiepakket op bontvrij.org

Anti-bont actie Gent

Anti-bont actie Gent

Anti-bont actie Gent

Anti-bont actie Gent