Bite Back activisten op de bres voor Bengaalse tijgers die gevangen zitten bij circus Barones

22-01-2005

Kapellen – Een schoolfeestje, middenstandsfeestjes of een fotoshoot met een Bengaalse tijger? Circus Barones heeft het maar druk met het plannen van commerciële activiteiten met hun Bengaalse tijgers, die ze doorheen heel Vlaanderen rondslepen in krappe beestenwagens.

Bengaalse tijgers zijn van nature uit solitaire (!), krachtige en snelle jagers afkomstig uit Azië (o.a. India, Nepal, Bangladesh etc). Soorteigen gedrag zoals territoriumdrift, jagen en zwemmen kunnen de tijgers van circus Barones wel op  hun buik schrijven. Het merendeel van de tijd zitten ze – constant naast elkaar – opgesloten in krappe beestenwagens en worden ze er alleen maar uitgehaald voor trainingen, fotoshoots en optredens. 

Activisten van Bite Back hebben dan ook in Kapellen, voor de aanvang van de middagvoorstelling – met spandoeken, folders en actieborden – geprotesteerd tegen deze dierenuitbuiting.
Bite Back schreef onlangs ook een protestbrief naar de programmamakers van het VRT- programma ‘De Laatste Show’ die een tijgerwelp van circus Barones ten tonele voerden.

‘Het is tijd dat er kritische vragen over de herkomst van circusdieren worden gesteld. Dierenhandelaren en zelfs sommige dierentuinen verkopen dieren door aan de circuswereld.  Agressieve, oude of onhandelbaar geworden circusdieren eindigen meestal in een vaag handelscircuit”,  zegt Marianne Huiberts, woordvoerder van Bite Back.

De gemeente Kapellen zou zich trouwens, in navolging van meer dan 70 andere steden, zoals bijvoobeeld Hasselt, Gent, en dichter bij huis Antwerpen, Aartselaar, Mortsel en Zwijndrecht,  kunnen engageren om in de toekomst geen circussen met wilde dieren meer toe te laten op haar grondgebied. Hiermee zou ze een diervriendelijke geste kunnen stellen naar deze tijgers en andere wilde dieren die de rest van hun miserabele leven in circussen slijten.