Beter zonder ei dag

08-10-2021

Elke tweede vrijdag van oktober is het Wereld Ei Dag. Een dag waarop eieren als voedingsmiddel in de kijker gezet worden. Het eten van eieren is echter niet zo fantastisch. Zeker niet voor de dieren die de eieren moeten leggen. Kippen in de eierindustrie leiden een vreselijk leven. Daarom zeggen wij: beter zonder ei dag!

Kippen als eiermachines

De voorouder van de kip legde zo’n 20   30 eieren per jaar. De kippen legden eieren om zich voort te planten, net zoals alle andere vogels dat doen. De huidige kippen zijn echter doorgefokt, geselecteerd op hun broed capaciteiten, en worden onder onnatuurlijke omstandigheden gehouden, zodat ze tot 300 eieren per jaar leggen. Stel je voor wat een impact dit heeft op het lichaam van een kip. De druk op haar organen is zo hoog, dat ze vaak ontstekingen krijgen en dat hun organen het soms zelfs helemaal laten afweten.

Een kip in de eierindustrie wordt na zo’n 16 maanden afgedankt met een rit naar het slachthuis om verwerkt te worden tot bv. hondenvoer. Heel wat kippen die de vrijheid krijgen om zichzelf te zijn, kunnen ouder dan 10 jaar worden.

Een kort en beroerd leven

Legkippen zitten samengehokt in te krappe stallen en kunnen geen natuurlijk gedrag stellen. Hun snavels worden reeds als kuiken, zonder verdoving, afgeknipt. Velen ervaren hierdoor een chronische pijn. De dieren krijgen nauwelijks frisse lucht, hebben weinig bewegingsvrijheid en geen mogelijkheid om een een stofbad te nemen of een nest te bouwen. Dingen die tot de basisbehoeften van kippen behoren. Veel leghennen halen de periode van 16 maanden dan ook niet.

Als je bedenkt dat er zo’n 50 miljoen kuikens uitgebroed worden om als leghen te dienen, dan weet je dat de helft hiervan haantjes moeten zijn. Haantjes die waardeloos zijn voor de eierindustrie omdat ze geen eieren kunnen produceren. Haantjes die geen dag oud worden, want ze worden meteen na het bepalen van hun geslacht vergast of versnipperd. Een gruwelijke dood voor een dier dat makkelijk 10 jaar oud kon worden.

Waarom we geen eieren eten?
Âé Jo-Anne McArthur / Animal Equality / We Animals Media

Sociale en communicatieve dieren

Elke kip heeft haar eigen karakter. Ze vormt vriendschapsbanden met andere kippen en hebben conversaties met elkaar. Zo kunnen ze aangeven wanneer ze zich comfortabel voelen maar ze waarschuwen elkaar ook wanneer ze een roofdier zien. Een moederkip communiceert al naar haar kuikens wanneer ze nog in het ei zitten. Wanneer de kuikens geboren worden, observeren ze hun moeder en andere kippen, waardoor ze dingen leren. 

Kippen houden van zonnebaden, scharrelen en stofbaden nemen. Ze dromen, net zoals wij. Kippen zijn dieren die voelen, communiceren, banden aangaan en intelligent zijn. Ze zijn dieren die als gebruiksvoorwerp en productie-eenheden aanzien worden in een industrie die enkel zoveel mogelijk eieren wil.

Beter zonder ei

Als mens kunnen we prima leven zonder eieren te eten. In onze blogpost van vorig jaar vind je een aantal heerlijke recepten waar geen ei voor nodig is! Bovendien kom je ook zonder het eten van ei aan voldoende eiwitten. Eiwitten die gezond zijn, beter zijn voor het milieu én echt diervriendelijk zijn. 

Foto onderaan Ã‚é Stefano Belacchi / We Animals Media

Eenmalige donatie


Doe een (eenmalige) donatie en steun daarmee het werk van Bite Back. Wil je ons blijvend steunen, kan dat ook door vaste donateur of lid te worden.