Beter geen eieren (bij Pasen)

13-04-2022

Wie Pasen zegt, zegt eieren. Toch denk je beter twee keer na voor je aan de slag gaat met eieren. Elk jaar worden miljoenen kuikens door de eierindustrie gedood door vergassing.

Kuikens die vergast worden voor eieren, dat klinkt onlogisch. Echter, om aan de productie van zoveel eieren te voldoen zijn er heel wat legkippen nodig. Voor elke kip die er geboren wordt, wordt er ook een haantje geboren. Die haantjes zijn waardeloos voor de industrie, want leggen geen eieren. De mannelijke kuikentjes leven een kort leven van 1 dag dat eindigt in een vreselijke dood.

15 miljoen haantjes vergast per jaar

In België worden miljoenen kuikens geboren als leghen. Jaarlijks gaat het over minstens 15 miljoen haantjes. Haantjes die op de eerste dag van hun leven vergast worden, omdat ze niet kunnen gebruikt worden om eieren te produceren en ook niet voor hun vlees. De zogenaamde ‘vleeskippen’ worden immers geselecteerd op spiergroei, de leghennen op de grootste eierproductie.

Vreselijk leven voor leghennen

Bij de legkippen worden de snavels afgeknipt of afgebrand, zonder verdoving. Kippen hebben heel wat zenuwen in hun snavel zitten. Het zorgt niet alleen voor een directe pijn, maar ook voor chronische pijn. 

Legkippen worden meestal in donkere schuren gehouden; zonder daglicht, frisse lucht, bewegingsvrijheid, en zonder mogelijkheid om een stofbad te nemen of een nest te bouwen. De dieren worden na een legperiode van ongeveer 14.5 maanden afgevoerd naar het slachthuis en verwerkt in goedkope vleesproducten. Na deze korte periode zijn de dieren opgebrand, terwijl ze vaak ouder dan 10 jaar kunnen worden. Zoveel eist het constante produceren van eieren voor de kippen.

Schattige paaskuikens of smakelijke paaseieren, het lijkt allemaal schattig en fijn, maar dat is het niet. De realiteit achter de productie van eieren en kuikens, is allesbehalve mooi, het is afschuwelijk. Dat deze schattige, kleine, pluisbolletjes levend vergast worden is iets waar de dierindustrie liever niet over spreekt.” zegt Sara Surinx, algemeen coördinator van Bite Back.

 

Kies veganisme

Bite Back promoot geen eieren, ook niet van de zogenaamd ‘gelukkige’ kippen. De eierindustrie, of het nu vrije uitloop is of bio, vergast de mannelijke kuikens én voert legkippen op veel te jonge leeftijd af naar het slachthuis. Het gebruik van, de wreedheden tegen en het doden van de dieren wordt zo in stand gehouden.

Beter geen eieren bij Pasen dus! Als dierenrechtenorganisatie kunnen we enkel voor de meest diervriendelijke voeding kiezen, en dat is veganistische voeding. In bijna elke supermarkt vind je tegenwoordig vegan paaseieren en andere chocolade. Of als je graag kiest voor de typische ei smaak, kun je bij Albert Heijn vegan ei-vrij salade vinden of zelf aan de slag gaan met een recept voor geen-eiersla of tofu scramble. Initiatieven zoals Try Vegan helpen je aardig op weg.

Tegenwoordig hebben we zoveel vegan opties in de supermarkt dat iedereen wel iets naar hun smaak vindt. Of je nu houdt van een pittige tofu curry, vegan broodjes eiersalade of van koekjes en chocolade, je vindt het allemaal in de supermarkt.” aldus Sara Surinx.

Géén eieren zijn beter voor het milieu

Eenmalige donatie


Doe een (eenmalige) donatie en steun daarmee het werk van Bite Back. Wil je ons blijvend steunen, kan dat ook door vaste donateur of lid te worden.