32 Belgische activisten staan te popelen om in Pamplona, Spanje, samen met enkele honderden betogers van over heel de wereld deel te nemen aan de ludieke actie van de grootste, internationale dierenrechten-organisatie Peta. De betogers zullen twee dagen voor de start van de jaarlijkse stierenrennen, op 5 juli 2006, z élf door de straten van Pamplona rennen, met niet veel meer aan dan een rood sjaaltje en stierenhoorns. De Belgische activisten doen mee omdat ze aan de toeristen willen laten weten dat er een veel beter alternatief is voor de wrede stierenrennen, waarbij de dieren later op een brutale wijze worden afgeslacht in de arena van de stierengevechten.
Peta’s actie heeft de voorbije jaren meer en meer internationale persaandacht gekregen en het aantal deelnemers verdubbelt elk jaar, vorig jaar goed voor meer dan 600 deelnemers uit 20 verschillende landen. Zelfs lokale verkopers, die ook de ‘Running of the Nudes’ T-shirts zullen verkopen, springen mee op de kar. Dierenrechtenactivisten van over de hele wereld hebben brieven geschreven naar de burgemeester van Pamplona met de vraag om een nieuwe traditie in leven te wekken – de Naakte Mensenrennen – in plaats van stieren te blijven misbruiken voor een belachelijke traditie.
Het festival van de stierenrennen draait op toeristenaandacht maar de meeste bezoekers hebben g é én idee van de wreedheden die de dieren moeten ondergaan voor, tijdens en na de rennen. Voor de stieren door de straten lopen, worden ze opgejaagd met elektrische schokken en scherpe stokken om hen wild te krijgen waardoor de meesten ernstige verwondingen oplopen. Voor de stierengevechten worden de dieren kalm gehouden met kalmeermiddelen en stokslagen. Ze worden ook eerst gedeeltelijk blind gemaakt door een gel op basis van petroleum of vaseline in hun ogen te smeren.
De Spaanse tegenstand tegen de stierengevechten neemt steeds meer toe. Nadat de gemeenteraad van Barcelona in april 2004 besloten heeft deze primitieve, gemene sport te bannen uit hun stad volgden al snel vele andere steden waaronder Torello, Olot en Calldetenes.
‘Dieren mishandelen en uitbuiten enkel en alleen voor vermaak is iets recht uit de Middeleeuwen’, zegt Benjamin Loison van dierenrechtenorganistie Bite Back. ‘Onze ren van de naakte mensen zal een massa mensen vermaken zonder é én enkele stier (of ander dier) pijn te doen, in tegenstelling tot de sadistische stierenrennen en –gevechten.’
Dit jaar doen er in totaal 32 Belgen mee. Vanuit België doen dierenrechtenorganisatie Bite Back en het Comit é Anti Stierenvechten (CAS) België al voor het vierde jaar op rij mee aan de ‘Naakte Mensenrennen’.
Voor meer informatie en videomateriaal van de vorige edities, kan je terecht op www.runningofthenudes.com