Belgische dierenrechtenactivisten doen mee aan ‘naakte’ mensenrennen in Pamplona.

05-07-2004

Pamplona, Spanje – Activisten van de Belgische dierenrechten-organisatie Bite Back en het Comit é Anti Stierenvechten maken zich op voor een lange busreis naar Spanje om zich bij de naar schatting 300 PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) activisten uit de hele wereld te voegen die door de straten van Pamplona zullen rennen. Het merendeel ervan zal in niet meer dan rode sjaals en met plastic horens op hun hoofd gekleed gaan. Twee dagen v ³ ³r het jaarlijkse ‘Stierenrennen’ in de stad zullen zij deelnemen aan het derde jaarlijkse ‘mensenrennen’ van PETA op 5 juli. Het doel van de dierenrechtenactivisten is om toeristen te laten weten dat er een diervriendelijk alternatief is voor dit gesol met stieren, die later op de dag in de arena worden gekweld en geslacht.

PETA supporters hebben de burgemeester van Pamplona, Yolanda Barcina Angulo, geschreven en haar gevraagd een nieuwe traditie te omarmen – het feestelijke, naakte ‘mensenrennen’ – en te stoppen met het mishandelen van de stieren. Deze zijn doodsbang door de beproeving en lopen vaak ernstig letsel op doordat ze uitglijden en vallen omdat ze gedwongen worden door de hobbelige straatjes te rennen. Ondanks de groeiende Spaanse minachting voor stierengevechten – weerspiegeld door de recente beslissing van de gemeenteraad van Barcelona om deze primitieve bloedsport te verbieden – en ondanks de duizenden klachten vanuit alle hoeken van de wereld die haar kantoor hebben overspoeld, heeft de burgemeester van Pamplona niet op het verzoek van PETA gereageerd.

Het stierenrennen is een door toeristen gedreven evenement, maar de meeste bezoekers hebben geen enkel idee van de wreedheid waaraan de stieren v ³ ³r, tijdens en na het rennen worden onderworpen. Elektrische prikstokken en steekwapens worden gewoonlijk gebruikt om de stieren te kwellen en ze op hol te doen slaan. Tijdens hun vlucht lopen de dieren kneuzingen, snijwonden en gebroken botten op. In de stierengevechten na de wedloop worden de stieren vaak met opzet verzwakt met kalmerende middelen en een pak slaag en wordt er vaseline in hun ogen gewreven zodat ze minder in staat zijn de aanvallen van hun beulen te weerstaan. Volgens The New York Times komt op z’n minst 90 procent van de toeristen die een stierengevecht hebben bijgewoond nooit meer terug nadat ze getuige zijn geweest van het lijden van de dieren.

‘Steeds meer Europese en internationale burgers vinden stierengevechten barbaars, laf en niet meer van deze tijd’, zegt Marianne Huiberts van Bite Back, die voor de tweede keer zal deelnemen aan het mensenrennen. ‘Daarom is het zo belangrijk dat Bite Back en het Comit é Anti Stierenvechten een Belgische proteststem laten horen in Pamplona, het bolwerk van het stierenrennen’.

Dit jaar doen er tweemaal zoveel mensen mee aan het ‘naakte mensenrennen’ als aan die van vorig jaar die aandacht kreeg van de internationale pers, en onder de deelnemers bevinden zich lopers uit Canada, de VS en praktisch ieder Europees land, waaronder Oekraïne, Duitsland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, België, Italië, Rusland, Slowakije, Hongarije, Frankrijk en Spanje.Om beelden van de mensenrennen van vorig jaar te zien, surf dan naar

http://www.runningofthenudes.com/

Cartoon bovenaan pagina van Klier over het naakte mensenrennen (in Het Belang Van Limburg 02-07-2004)

Naar aanleiding van een goed artikel over de deelname van Bite Back (en meer in het bijzonder voorzitter Marianne Huiberts) aan de naakte mensenrennen in Pamplona op 05-07-2004 verscheen er ook een erg leuke cartoon van de hand van Klier.

Wie meer van het werk van Klier wilt bekijken, kan surfen naar www.anotherkillflokproduction.be