Beagles uit de universiteit van Zagreb gered!

22-07-2005

Van onze zusterorganisatie Animal Friends Croatia kregen we enkele dagen geleden volgend schokkend nieuws binnen: na een telefoontje met de decaan van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Zagreb, Ljiljana Pinter, kreeg Animal Friends Croatia te horen dat op 20 van de Beagles die daar gevangen zitten, zeer omstreden experimenten waren begonnen.

Volgens decaan Pinter heeft dr. Antun Brkic – de ‘Kroatische dr. Mengele’ – , op eigen houtje en tegen alle procedures en regelgeving in, samen met de staf van het project de botten gebroken van 20 Beagles, en dit ondanks het feit dat deze honden nog steeds officieel in quarantaine zitten op de Faculteit Diergeneeskunde. Het breken van de botten gebeurde ondanks het feit dat het zogenaamde wetenschappelijke project niet werd toegelaten door het Ministerie noch door de decaan of de Faculteit, en ondanks het protest van dierenwelzijns- en dierenrechtenorganisaties, celebrities, de Kroatische media en het grote publiek.

Bite Back startte onmiddellijk met een ondersteunende schrijfactie naar de Kroatische autoriteiten.

Animal Friends Croatia kreeg de toelating van de decaan om aan de ingang van de quarantaine van de Faculteit Diergeneeskunde, waar de in totaal 32 Beagles zitten opgesloten, de wacht te houden met het idee om de dierproeven proberen te stoppen.

SCHITTEREND NIEUWS: BEAGLES ZIJN GERED!

Gisterenavond 21 juli kregen we van Animal Friends Croatia het schitterende nieuws binnen dat de Beagles vrij zijn. De decaan van de universiteit van Zagreb gaf de 32 honden vrij om een nieuwe thuis voor hen te vinden! De hele campagne duurde niet meer dan 1 week, van het moment dat Animal Friends Croatia hoorde van het nieuws van de omstreden dierproeven, tot de bevrijding van de Beagles gisteren. De voltallige Kroatische pers versloeg gisteren de hereniging van de Beagles met hun nieuwe verzorgers, en zelfs het Italiaanse Rai Due TV kwam speciaal naar Zagreb voor de gelegenheid.

Het enige wat we nu kunnen zeggen is: ‘Go, beagles, go! We wish you a happy new life.’

Het eerste deel van ‘The Battle for the Beagles’ is nu over: het tweede deel zal starten met het aanspannen van een proces tegen de ‘criminelen’ (dr. Antun Brkic en dr. Slobodan Vukicevic), betrokken in ‘The Beagle Affair’ en het nieuwe begin van de campagne van Animal Friends Croatia voor een nieuwe Dierenbeschermingswet  in Kroatië.

We kregen van onze zusterorganisatie de volgende mail binnen.

Hello Marianne,
 
The beagles are free! Thanks to the support of people like you all around the world, after only one week of really hard day and night work, we succeeded to free the beagles from the laboratory of the Faculty of Veterinary Medicine in Zagreb!
 
Due to influence of protest letters like yours, the endeavor of the local animal rights activists of the last week, today the beagles left the ‘house of horrors’, they are free. The dean of the faculty gave them into our hands to find a new home for them. This all took only a week, from finding our about the beagles in the faculty to freeing them. Please read the report below!

Thank you for acting that quickly with putting up an alert, and actually sorry, but it is not anymore needed. We are all so happy that these young dogs came to their new homes today!

For further information on the events, please check our website www.prijatelji-zivotinja.hr!
 
Warmest,
 
Anita Euschen
Animal Friends Croatia

Het volledige verslag in het Engels kan je hier lezen, samen met foto’s en een video over de Beagles (klik op de banner).

 

Ook wij danken alle briefschrijvers van over de hele wereld en de deelnemers aan onze ondersteunende schrijfactie en wensen onze collega’s in Kroatië een dikke proficiat met deze overwinning voor de dieren!