Activisten van Bite Back showen eigen vel om vel van pelsdieren te redden

04-10-2003

Antwerpen – Lopend achter een groot spandoek met daarop de tekst ‘Liever Naakt dan in Bont’ gingen activisten van de dierenrechtenorganisatie Bite Back op Werelddierendag 4 oktober symbolisch naakt om het lijden van dieren (zoals vossen, wasberen, nertsen, chinchilla’s en konijnen) op bontfarms en het vangen van wilde dieren (zoals eekhoorns, wolven, bevers en vossen) in wrede wildklemmen voor de bontproductie aan te klagen. De activisten riepen het publiek op deze winter te kiezen voor mededogen en geen bont of bontartikelen te kopen.

 

Wereldwijd worden er jaarlijks miljoenen dieren het slachtoffer van de meedogenloze bontindustrie. Dieren zoals nertsen, vossen en chinchilla’s worden met duizenden in erbarmelijke omstandigheden op speciale bontfarms gehouden. Hun korte leven moeten ze slijten in kleine draadgazen kooien. Na een aantal maanden worden deze (veelal jonge) dieren de nek omgewrongen, vergast of anaal geëlektrocuteerd. Daarnaast worden er in landen zoals de VS, Rusland en Canada miljoenen wilde dieren gevangen met wrede wildklemmen of strikken. Dieren die de pech hebben in zo’n klem of strik te komen zijn niet onmiddellijk dood: daar gaat vaak een uren- tot dagenlange doodstrijd aan vooraf. Van pijn, angst en stress knagen vele dieren hun (in de klem geraakte) ledematen aan of door. Zijn de dieren nog niet dood voor de bontjagers komen, dan zal er op een gewelddadige manier een einde worden gemaakt aan hun leven: zij worden verstikt of doodgeslagen. Ook via Aziatische landen komt steeds meer huisdierenbont van honden en katten naar Europa. Deze dieren worden zonder verdoving en op een gruwelijke manier afgemaakt en gevild. Met een mes worden de dieren in de hals of ander lichaamsdeel gestoken, tot ze doodbloeden, of ze worden opgehangen of levend gekookt.

 

“Met zo veel moderne, warme en modieuze alternatieven voor echt bont is er geen enkel excuus   om bont te blijven dragen of te kopen. Bite Back zal deze winter extra aandacht vragen voor het lijden van pelsdieren door consumenten én bedrijven die nog bontproducten verkopen, te informeren over de wreedheden van de bontindustrie” aldus Bite Back woordvoerster Marianne Huiberts.