Actievoerders Bite Back klimmen op het dak van distributeur van diervoeders IAMS en EUKANUBA

19-05-2004

Wondelgem (Gent)- Op woensdag 19 mei zijn activisten van de dierenrechtenorganisatie Bite Back, waaronder een activist in een hondenpak, om 8.00 uur op het dak geklommen van de firma Laroy Duvo, de Belgische distributeur van diervoeders Iams en Eukanuba. De dierenrechtenactivisten van Bite Back hebben een spandoek met de tekst ‘Stop Dierproeven’ opgehouden bij de grote reclameborden van Iams en Eukanuba. De actievoerders eisen dat Procter & Gamble stopt met dierproeven voor diervoeders en roepen consumenten op diervoeders te kopen die niet getest zijn op proefdieren. In opdracht van Procter & Gamble worden proefdieren zoals honden en katten onderworpen aan testen, operatieve ingrepen en langdurig opgesloten in krappe laboratoriumkooien. Ook zijn er bewijzen dat Iams honden en katten liet doden in laboratoria.

Het dierproevenbeleid van diervoedergigant Iams/Eukanuba (Procter & Gamble) werd voor de eerste keer blootgelegd na een undercoveronderzoek (door de Britse krant Sunday Express en dierenrechtenorganisatie Uncaged) in 2001 en voor een tweede keer bij een undercoveronderzoek in 2003 (door dierenrechtenorganisatie PETA). Beiden onderzoeken shockeerden dierenliefhebbers wereldwijd.

Procter & Gamble liet zijn ware, wrede aard zien – met betrekking tot hun dierproevenbeleid – toen in november 2002 een interne memo uitlekte (bron: Britse krant the Independent) waaruit bleek dat het bedrijf in het geheim lobbyde bij de Europese Unie, waarbij ze probeerden een voorstel te blokkeren voor een Europese ban voor dierproeven voor cosmetica en toiletartikelen.

Bekende mensen zoals ex-Beatle Sir Paul McCartney, Pretenders zangeres Chrissie Hynde, musicus en dichter Benjamin Zephaniah en voormalig leadzanger van The Smiths, Morrissey, steunen de internationale boycot van Procter & Gamble producten.

De actie van woensdag 19 mei staat niet op zichzelf: deze week zullen internationaal tientallen protestacties plaatsvinden tegen het dierproevenbeleid van Procter & Gamble.