Acties tegen bont bij Gaastra en Max Mara in Leuven

20-12-2011

Op vrijdag 16 december trotseerden zo’n tiental activisten van Bite Back de barre weersomstandigheden om hun stem te laten horen voor de pelsdieren. Ondanks het slechte weer was er toch veel volk (en helaas ook bont) op straat. Er werd halt gehouden bij kledingbedrijven Gaastra en Max Mara waarbij passerende bontdragers werden geconfronteerd met gruwelijke fotoborden van wat er aan hun bontkraag of –jas vooraf ging.

De actie begon om 15 u bij Gaastra, waar men zich duidelijk niet verwacht had aan een actie. De winkel (en de vitrine) hingen vol met dikke (wasbeerhond)bontkragen. Deze dieren worden voornamelijk op Chinese pelsdierfokkerijen gekweekt, waarna ze gruwelijk aan hun einde komen: meestal worden ze levend gevild, anaal geëlektrocuteerd of doodgeslagen.

Gaastra weet welk leed pelsdieren wordt aangedaan en verklaarde in 2009 (na gesprekken met Bite Back en een grassroots-campagne tegen Gaastra) internationaal bontvrij te gaan, maar kwam al snel op die belofte terug om een graantje te kunnen meepikken van de heropkomst van deze bloederige modegril.

 

Rond 16 u verplaatste de actie zich naar de drukke Bondgenotenlaan, waar de Leuvense vestiging van Max Mara gelegen is. Ook hier had de actie veel bekijks, ook dankzij het drukke verkeer en de vele bussen die voorbij reden. Ook bij Max Mara hing het bont nog volop in de etalage en de winkel, en ook dit bedrijf beseft maar al te goed wat er met die dieren gebeurt. Bite Back Leuven zal dus campagne blijven voeren, zowel tegen Gaastra als Max Mara, tot ze (voor eens en voor altijd) bontvrij zullen gaan.

 

Tijdens de actie werden leuzen geroepen en bontdragers werden geconfronteerd met fotoborden en kregen een informatieve folder aangeboden. Veel consumenten gaven aan niet op de hoogte te zijn van het feit dat ze echt bont hadden gekocht, aangezien bont vandaag de dag spotgoedkoop, incorrect of dubbelzinnig gelabeld en in de meest uiteenlopende kleuren geverfd in de rekken hangt. Velen hielden bij hoog en laag vol nepbont te dragen, hoewel duidelijk te zien was dat ze wel degelijk écht wasbeerhondenbont droegen. Hieruit blijkt nogmaals dat veel mensen de waarheid achter hun consumptiepatroon van dierlijke producten niet eens willen kennen … En daar betalen de dieren uiteindelijk de hoogste prijs voor.

 

Al bij al was het een goede actie, waarbij we weer veel mensen bereikt hebben en hen hebben aangespoord geen bont (meer) te dragen of te kopen.

Actie tegen de bontindustrie is nu meer dan ooit nodig. Ga dus de straat op en kom op tegen bont!

Meer info over onze campagnes of wil je zelf actief je stem laten horen tegen dierenleed? Mail dan zeker naar info@biteback.org , dan helpen wij je graag op weg.