Actie voor verbod op nertsenfokkerijen voor Zweedse ambassade

13-08-2010

Brussel – Meer dan 19 grassroots dierenrechtenorganisaties, waaronder Bite Back, kwamen meteen in actie toen onze Zweedse collega’s van de Animal Rights Alliance hun resultaten van een anderhalf jaar durend onderzoek op Zweedse nerstenfokkerijen naar buiten brachten. Schokkende beelden van nersten met afgebeten oren, kannibalisme, verwondingen,… De Zweedse bevolking, media en politiek reageerden geschokt op het nieuwe onderzoek. Een ploeg van de Zweedse televisie viel spontaan binnen bij een zogezegd ‘toonaangevende’ nertsenfokkerij om precies dezelfde trieste feiten te filmen…
De Zweedse bontindustrie had sinds 2003 de tijd gehad om het welzijn van nertsen op bontfokkerijen te verbeteren, maar de undercoverbeelden toonden een realiteit die nog erger was dan gedacht… Geen verbeteringen te bemerken, wel pelsfokkerijen vol met gedragsgestoorde en zieke nertsen.

Zweden heeft al een verbod op het fokken van vossen voor hun pels, deze beelden zouden wel eens de genadeklap voor de nertsenfokkerijen kunnen betekenen.
Bite Back voerde met een tiental activisten actie bij de Zweede ambassade in hartje Brussel. Pluchen nertsen in een kooi, een monster met een nertsenmantel aan, en activisten met sprekende beelden en een groot bord met een Zweedse tekst: ‘De Zweedse bontindustrie moet worden afgeschaft!’
Een Bite Back delegatie werd binnen ontvangen, en in een constructief gesprek werd afgesproken dat onze brief zou worden overgemaakt aan de Zweedse autoriteiten.
 

Horror revealed on Swedish fur farms from Djurr ¤ttsalliansen on Vimeo.