Actie voor de sluiting van het dolfinarium Brugge, maart

05-04-2019

Dolfijnen vrij, dolfinaria dicht!

Dierenleed gaat veel verder dan de vlees-, zuivel en ei-industrie. Heb je er ooit al eens aan gedacht dat er dieren opgesloten zitten in een kinderboerderij, circus, dierentuin of dolfinarium? Waarschijnlijk niet. We leven in een maatschappij waar het normaal is om dieren op te sluiten, zodat dieren ons kunnen entertainen. Wat we vergeten, heel ironisch, zijn de dieren zelf. Zij hebben er niet voor gekozen om opgesloten te worden, die keuze heeft de mens voor hen gemaakt. Waar halen wij het recht vandaan om dat te doen? Waarom denkt de mens niet aan de rechten van de dieren?

Onlangs verscheen het bericht dat minister Ben Weyts een uitdoofbeleid voor dolfinaria in België wil. Hij vindt dat er op termijn geen dolfinaria meer mogen bestaan. België heeft er nog eentje: het Boudewijn Seapark in Brugge. Dierenrechtenorganisatie Bite Back staat elke maand aan het dolfinarium om er te protesteren tegen het watercircus. Watercircus, of beter gezegd waterhel is wat een dolfinarium voor dolfijnen in werkelijkheid is.

Hoe komen zij daar nu terecht? Er worden eerst dolfijnen uit het wild gevangen, de “beste” dolfijnen worden naar dolfinaria over de hele wereld overgebracht, anderen geslacht. In de zee zouden de dieren kilometers per dag kunnen zwemmen, in gevangenschap moeten ze het stellen met een veel te kleine bassin. Het water bevat chloor, wat de huid van de dolfijnen aantast. Door de opsluiting krijgen de dolfijnen ook stress wat er weer voor zorgt dat de dieren stress en allerlei ziektes krijgen.

Dolfijnen moeten ook verschillende kunstjes uitvoeren. Het lijkt alsof de beestjes goed getraind zijn en het leuk vinden om vrolijk te staan dansen, niets is minder waar. Blijkbaar voeren ze enkel kunstjes uit wanneer ze honger hebben, omdat ze daarna beloond worden met eten. Door de dieren uit te hongeren zullen ze zich verplicht voelen om eerst kunstjes te doen, alvorens te mogen eten.

Op zondag 31 maart stond Bite Back weer paraat aan het dolfinarium in Brugge. Het is telkens een rustig protest door middel van banners en bordjes met teksten op. Aan voorbijgangers worden er flyers uitgedeeld. De allergrootste overwinning van de dag was wel het moment waarop twee bezoekers (een papa met zijn kindje) hun auto keerden en het park niet meer wouden bezoeken. Na een gesprek met een Bite Backer, besloot hij om het park niet te bezoeken en om door te rijden naar de zee. Hij wou het immense dierenleed dat achter de poort zat niet meer steunen.

Jij kan ook jouw steentje bijdragen! Teken de petitie van Bite Back om het einde van dolfinaria aan te vragen en deel ze met je vrienden en familie. Geen bezoekjes brengen aan dolfinaria en dierentuinen is natuurlijk ook belangrijk!

Deze bijdrage werd geschreven door Tiffany Hermans Ã‚étiffanyhermans.wordpress.com