Actie Stop de Dierindustrie – Brussel

22-11-2022

Op zaterdag 19 november vatte Bite Back post aan het centraal station van Brussel voor een actie in het kader van Stop De Dierindustrie. Tijdens deze actie gaven we de dieren een stem; we toonden beelden uit de industrie. Voorbijgangers konden info krijgen aan de stand, waar enkele vrijwilligers uitleg gaven over veganisme, dierenrechten en de werking van Bite Back.

 

Stop de Dierindustrie

Twaalf activisten stelden zich op in een formatie met actieborden. De actieborden tonen beelden van dieren in de dierindustrie, de dagelijkse realiteit. De beelden werden versterkt met boodschappen als ‘Someone not something’, ‘Votre repas, sa vie’, ‘Kies veganisme’ en ‘Stop sp écisme.’ Hoewel het ongelofelijk koud was, stonden de vrijwilligers bijna drie uur in de formatie.

Naast de groep activisten zetten we een infostand op. Hier konden geïnteresseerden flyers en informatie krijgen, lid of activist van Bite Back worden, en heer-lijk gebak kopen dat verzorgd werd door onze vrijwilligers. ‘Kies veganisme’ lijkt helemaal niet meer zo ver van je bed wanneer je al dat lekker vegan gebak ziet. 

 

Miljoenen dieren in erbarmelijke omstandigheden

Het is niet omdat we iets normaal vinden, dat het ook juist is. In Vlaanderen leven miljoenen dieren in de dierindustrie, een leven dat beperkt is zowel in welzijn als in tijd. Dieren kunnen nauwelijks natuurlijk gedrag stellen en worden op de wereld gezet met maar als enige doel: uitgebuit en gedood worden. Aantallen die we ons nauwelijks kunnen voorstellen, de zogenaamde ‘veestapel’ in Vlaanderen telt maar liefst 1,3 miljoen runderen, 5,8 miljoen varkens en 45,6 miljoen vogels (waarvan het grootste deel kippen).

Plantaardig gebak

Enkele fantastische vrijwilligers voorzagen gebak zonder ei en zuivel. Niet alleen was het genieten van een lekker stukje zoets (speculaas-citroencake!, snicker-brownies!, br ésiliennetaart!), we maakten zo ook meer dan duidelijk dat gebak zonder dierenleed minstens even lekker als gebak dat wel dierlijke producten bevat. De fondsen die we ophalen met deze gebakverkoop gaan rechtsreeks naar onze werking en de dieren. Op het einde van de actie was onze stand helemaal uitverkocht, wat nog maar eens bewijst dat vegan gebak helemaal niet zo gek is (en dat ons team van vrijwilligers ongelofelijk goed kan bakken!)

Naast de stand diende een van onze vrijwilligers geïnteresseerden van antwoord. Mensen met vragen over de dierindustrie, proteïnen, het klimaat… kregen meer inzicht in de wereld van veganisme en dierenrechten.

Doe je ook mee?

De volgende weken komen we nog samen in Antwerpen en Leuven voor gelijkaardige acties. Op zondag 4 december vind je ons op het Operaplein in Antwerpen; dan kaarten we opnieuw het dierenleed in de industrie aan met een formatie & infostand. Ook zullen we dan weer vegan gebak verkopen. Kom dus zeker langs om te proeven en je potjes te vullen, of om mee op te komen voor de dieren. We hopen op heel wat bekijks voor de dieren en onze organisatie, want het is koopzondag in stad Antwerpen.

Evenement website / Facebook-evenement

 

Op zaterdag 17 december organiseren we een eindejaars-bakesale in Leuven. Hier stellen we geen activisten op in de formatie, maar focussen we ons op mensen verwarmen met vegan gebak.

Evenement website / Facebook-evenement

 

Voor beide evenementen kunnen we nog mensen gebruiken die vegan gebak maken, helpen achter de stand, of plaatsnemen in de formatie. Bakkers mogen zich steeds aanmelden bij Anthe via vrijwilligers@biteback.org.

 

Heel erg bedankt aan de activisten voor hun inzet (ondanks de koude!), aan de bakkers voor hun heerlijk gebak en aan degenen die gebak kwamen kopen voor hun steun!