Actie op Wereldproefdierendag

24-04-2006

24 april is het Wereldproefdierendag. Wereldwijd worden er jaarlijks (naar schatting) meer dan 150 miljoen dieren misbruikt en gedood in laboratoria. Op deze dag is het goed om te beseffen dat luchtvaartmaatschappij Air France de grootste internationale transporteur is van proefdieren zoals bijvoorbeeld apen aan laboratoria. Air France vervoert de proefdieren, en levert ze netjes af bij dierenhandelaren die ze vervolgens doorverkopen aan (commerciële) laboratoria.

Hier zie je beelden van Covance, é én van de bedrijven waar apen vanuit Mauritius door luchtvaartmaatschappijen zoals Air France worden afgeleverd.

Zonder toeleveranciers als Air France, zouden de (commerciële) proefdierinstellingen veel meer moeite moeten doen om aan proefdieren te geraken, en veel harder moeten werken aan alternatieven voor dierproeven. Er zijn honderden diervriendelijke onderzoeksmethoden die tot nu toe veel te weinig of helemaal niet benut worden.   Zo zijn er ook honderden artsen en wetenschappers die om wetenschappelijke en ethische redenen tegen dierproeven gekant zijn. Kritiek is er dus niet alleen vanuit de dierenrechtenbeweging, maar ook vanuit de wetenschap en de praktijk zelf.

In het centrum van Antwerpen is é én van de Belgische kantoren van Air France, en daarom trokken op Werelddierendag mascotte Sally de Beagle met haar medestanders wederom naar dit kantoor om Air France duidelijk te maken dat steeds meer mensen weten welke afschuwelijke rol Air France bekleedt binnen de dierproevenindustrie.

De actie mocht rekenen op veel sympathie van omwoners, toeristen en winkelend publiek. ATV maakte een verslag van de actie, na getipt te zijn door é én van de sympathiserende omwoners! Air France sloot niet alleen de ramen voor ons luide protest, maar ook het hart.

Met het vooruitzicht op het boeken van vliegvakanties is het dus goed om te weten dat Air France totaal onverschillig blijft onder onze getoonde beelden van gemartelde proefdieren.

Dringende oproep: stuur vandaag nog een e-mail naar Air France, en laat hen weten dat jij- net als Bite Back- vierkant achter de dieren staat!