9 lees- en kijktips over vissen en de onderwaterwereld

26-03-2020

Heb je altijd al meer willen weten over vissen en de onderwaterwereld? Dan kun je nu verder met onze 9 lees- en kijktips!

 

1. Another Perspective on Fishes

In dit promofilmpje van de internationale campagne, World Day for the End of Fishing, wordt de basis over het gevoel van vissen en de gruwel van de visserij uitgelegd. In iets meer dan twee minuten kom je te weten waarom we er beter voor kiezen om vissen als individuen te zien en niet als eten.

Je kunt het filmpje hier op YouTube bekijken. Op het YouTube-kanaal van WoDEF vind je bovendien nog meer interessante video’s over vissen.

2. In het oog van de school – Helen Scales

Helen Scales bestudeerde jarenlang vissen en hun leefwereld. Ze besefte dat vissen mooi, betoverend, complex en opwindend zijn. In “In het oog van de school” kom je alles te weten over vissen, hoe ze leven, welke speciale trekjes ze hebben, hoe uniek ze zijn als soort maar ook als individu.

Je vindt het boek in online winkels en in sommige boekenwinkels (of vraag of ze het voor je kunnen bestellen).

3. Fascinating Fishes

In deze korte video krijg je niet alleen prachtige beelden te zien van diverse soorten vissen, je komt ook heel wat informatie te weten. Na het bekijken van deze beelden ben je ervan overtuigd dat vissen wonderbaarlijke wezens zijn.

Je kunt het filmpje hier op YouTube bekijken.

 

4. Het geheime leven van vissen – Jonathan Balcombe

Het geheime leven van vissen onthult wat maar weinigen weten: dat vissen gevoelig en slim zijn, een sociale dynamiek kennen en veel meer zijn dan alleen hun instinct. Bioloog/etholoog Jonathan Balcombe vertaalt heel wat wetenschappelijk onderzoek in leesbare taal, aangevuld met zijn eigen waarnemingen. Een waar handboek voor iedereen die meer te weten wilt komen over de prachtige soorten vissen en hun leef- en gevoelswereld.

Je vindt het boek in online winkels en in sommige boekenwinkels (of vraag of ze het voor je kunnen bestellen). Of bekijk hier de TED talk van Jonathan Balcombe.
* Het boek is ook beschikbaar in het Engels ‘What a fish knows’ en in het Frans ‘A quoi pensent les poissons?’.

5. Wat is er mis met vis – Dos Winkel

Als onderwaterfotograaf heeft Dos Winkel in de afgelopen 25 jaar de wereld onder de zeespiegel dramatisch zien veranderen. Dos bekijkt de invloed van de visserij op de onderwaterwereld, maar ook de effecten op vissen zelf. Hij biedt alternatieven voor het eten van vis.

Je vindt het boek in online winkels en in sommige boekenwinkels (of vraag of ze het voor je kunnen bestellen).

6. Oc éans

Deze documentaire, die beschikbaar is op Netflix, geeft heel wat mooie beelden van het onderwaterleven, maar ook hoe andere dieren in en rond zee leven.

 

7. Non*Fish*A*Licious en Groente uit Zee – Lisette Kreischer

Lisette ontwikkelde een aantal jaren geleden reeds Non*Fish*A*Licious, een kookboek waarin je plantaardige recepten vindt om je favoriete visgerechten te vervangen. In 2015 bracht ze een nieuw kookboek uit ‘Groente uit Zee’, waarin zeewier de hoofdrol speelt. Zeewier geeft een uitstekende ( én gezonde!) smaak uit de zee aan je gerechten.

Je vindt Groente uit Zee in online winkels en in sommige boekenwinkels (of vraag of ze het voor je kunnen bestellen). Non*Fish*A*Licious is uitverkocht, maar kun je gelukkig nog bij Lisette zelf bestellen (net zoals Groente uit Zee).

8. Sea the truth 

In Sea the Truth staat de conditie van onze zeeën en oceanen centraal. In de film gaan twee jonge marien biologen, Marianne van Mierlo en Barbara van Genne, wereldwijd op zoek naar wetenschappelijke informatie over de conditie van onze grootste ecosystemen, die meer dan 2/3 van onze planeet bedekken. Onderwaterfotograaf Dos Winkel toont de schoonheid van het onderwaterleven en de enorme bedreigingen waaraan dat bloot staat.

Bekijk deze documentaire hier op Vimeo.

9. The End of the Line

“The End of the Line” is é én van de eerste grote documentaires over het vernietigende effect van overbevissing. De docu onderzoekt het dreigende uitsterven van blauwvintonijn en de impact op het zeeleven. “The End of the Line” gaat voornamelijk over overbevissing en stelt niet het eten van vissen in vraag, maar biedt een beeld over hoe het er aan toegaat in de visindustrie.

Je kunt deze documentaire online bekijken in twee delen: deel 1 en deel 2.

Hopelijk vond je onze 9 lees- en kijktips over vissen en de onderwaterwereld interessant. Wil je graag een basis lezen over vissen en de visserij? Bekijk dan zeker onze campagne Vis Wijzer, Vis Niet