8 weetjes over varkens

11-09-2020

Dit weekend is het Weekend van het Varken, opgezet door de Producenten Organisatie Varkenshouderij). Wederom een initiatief om extra aandacht te besteden aan de varkensindustrie. Het jammere is dat het lijkt alsof ze de dieren in het middelpunt zetten, maar niets is minder waar. De varkenshouderijen zijn maar op é én ding uit, en dat is winstbejag. De varkens zijn louter producten voor deze industrie. Varkens zijn thans intelligente individuen met prachtige karakters. Daarom sommen wij vandaag enkele weetjes over varkens op, om te laten zien dat zij geen product zijn!

  • Vrouwtjesvarkens voelen net als mensen nesteldrang. Van nature maakt een zeug dan ook een nest voor haar biggetjes. Hiervoor gebruikt ze bijvoorbeeld takken en ander zacht materiaal dat ze tegenkomt in haar natuurlijke omgeving.
  • Als een zeug een nestje biggetjes heeft, zingt ze voor haar kinderen. Bij het voeden maakt ze bepaalde geluidjes die de biggen op een gegeven moment herkennen als hun eigen naam.
  • Varkens kunnen op verschillende manieren met elkaar communiceren. Elke knor klinkt net weer anders en heeft dus ook een andere betekenis. Zo kunnen ze elkaar begroeten, waarschuwen of affectie tonen.
  • Ook door middel van hun staart kunnen varkens laten zien hoe ze zich voelen. Een hangende staart laat zien dat ze ontspannen zijn en zich veilig voelen. Wanneer de krul in de staart zit, is er sprake van een verhoogde gemoedstoestand: bijvoorbeeld angst, woede of als er voer in de buurt is.
  • Varkens zijn heel intelligente dieren, ze concurreren goed met apen (zoals de chimpansee) en dolfijnen. Varkens hebben een goed langetermijngeheugen, zijn sociaal, speels en ervaren specifieke gevoelens en emoties die vergelijkbaar zijn met wat wij mensen voelen.
  • Omdat varkens niet kunnen zweten, hebben ze een modderbad nodig om af te koelen. Eerst wroeten ze met hun neus tot ze een fijne kuil gevonden hebben om lekker in neer te ploffen. Dit houden ze gerust een tijdje vol. Zo’n modderbad helpt ze ook om hun huid te verzorgen.
  • Dit modderbad betekent dus ook niet dat varkens vieze dieren zijn. Ze zullen nooit poepen of plassen in de buurt van hun eigen nest. Daarvoor lopen ze er een stukje vandaan. Ook zullen ze nooit de plek waar ze eten gebruiken om hun behoefte te doen.
  • Varkens houden ervan om op hun buik gekriebeld te worden. Kijk bijvoorbeeld maar eens bij dierenopvangen zoals Melief of Forrest & Friends, en dit soort filmpjes vliegen je om de oren (evenals de modder!).

Jij kunt er ook voor kiezen om varkens gewoon varken te laten zijn en hun vlees niet meer op te eten. Met een vegan levensstijl kies je er voor om de varkensindustrie niet meer te steunen. Hulp nodig? Neem deel aan Try Vegan of de Vegan Challenge!

Eenmalige donatie


Help jij de wereld beter maken voor de varkens?