7 vegan gerechten om te delen bij Eid al-Fitr

22-05-2020

Na een maand vasten, vieren moslims deze zondag het einde van de Ramadan met Eid al-Fitr. Eid al-Fitr, in België en Nederland ook wel bekend als het Suikerfeest of het Ramadanfeest, is het feest voor het verbreken van de vasten. Het feest brengt geluk, rust en verlichting. Het is een dag waarop gedeeld wordt met vrienden en familie, maar ook met mensen die het minder breed hebben. Liefdadigheid is heel belangrijk tijdens deze Eid.

Er worden heel wat feestelijke gerechten met elkaar gedeeld. Vaak zijn dit heerlijke zoete lekkernijen. Hoewel het bezoek aan familie dit jaar beperkt moet worden, betekent dat niet dat we geen gezellige feestdag kunnen hebben. Ook als vegan kun je genieten van lekkere gerechtjes, en uiteraard van het gezelschap! Wij zetten enkele zoete gerechten op een rij:

Vegan basbousa - Gewoon Lekker Groen

Vegan basbousa (van Gewoon Lekker Groen)

Deze Egyptische griesmeelcake is zoeter dan zoet, maar verrassend lekker! Naast griesmeel zit er ook vers sinaasappelsap, sinaasappelzeste en oranjebloesem in de cake. Gedrenkt in kaneelsiroop wordt het een lekker plakkerig geheel. Bovendien is deze cake eenvoudig te bereiden en wordt ze nog lekkerder na een dag.

Baklava (van Yup… it’s vegan)

Als je van mierzoete desserts houdt, pistachenoten en knapperig filodeeg, dan is baklava echt iets voor jou! In dit Engelstalig recept kun je de handige stap-voor-stap foto’s bekijken.


Gevulde dadels

Dadels zijn onmisbaar op dit feest. Je kunt er heel makkelijk een heerlijk dessertje van maken door ze open te snijden, te vullen met tahin (of pindakaas, voor de liefhebbers) en er gehakte walnoten of pistachenootjes tussen te doen. Als je ze nadien nog in gesmolten chocolade doopt, heb je snel een lekkere snack. 

Of kijk hier hoe Jonas dadel kokos boekweit crunch maakt, of maak de dadelrepen met pinda’s en chocolade van ‘Wat eet je dan wel?’.

Vegan Kunafa / Knafeh (van Zen & Zaatar)

Knapperig filodeeg. Een vulling van zoete kaas. Gedrenkt in oranjebloesemsiroop. Komt het water ook al in je mond? Dan zit je goed met dit recept voor knafeh van Engelstalige blog Zen & Zaatar. Een dessert waar origineel heel wat zuivel in zit, maar deze versie zonder dierenleed ziet er zo mogelijk nog lekkerder uit!


Amandelkoekjes (van Soy and Seitan)

Liefhebbers van amandelnoten, dit receptje is voor jullie. De amandelkoekjes van Kesja zijn niet alleen makkelijk om te maken, ze zijn ook snel klaar. Het enige moeilijke aan deze koekjes is ze niet allemaal zelf opeten voor je gasten er zijn!

Carrot Halwa (van Vegan Richa

Gajar Ka Halwa is een dessert gemaakt met gerapste wortels, geroosterd in plantaardige melk en kardemom. Het proeft naar een sappige carrot cake crumble met kardemom. Richa voegt er in dit recept rozijnen en stukjes cashewnoot aan toe. 


Kokoscake (van VeganChallenge)

Met de recepten van de VeganChallenge zit je altijd goed. Deze kokoscake is voor alle kokosfans. Een simpele bereiding en nog lekkerder de dag nadien, wat wil je nog meer?!

 

In dit artikel vind je nog wat meer info over en interessante ervaringen met veganisme en islam. Meer informatie over veganisme vind je hier. Heb je zelf nog leuke tips voor ons, of informatie die we kunnen gebruiken? Laat het ons zeker weten.

Fijne Eid al-Fitr!

Blijf op de hoogte


Naam
E-mailadres
Secure and Spam free...