6 heerlijke vegan recepten voor Moederdag

08-05-2020

Ieder jaar zetten we op de tweede zondag van mei moeders in het zonnetje. Op Moederdag mogen veel mama’s zich verheugen op wat extra aandacht, een klein cadeautje, een bosje bloemen, een ontbijtje op bed of iets lekkers bij de koffie. Moeders zijn er in alle vormen en maten en hebben allerlei soorten “kinderen”, maar er is een hele grote groep die vaak vergeten wordt op deze dag: de moeders in de bio-industrie. 

Door de wereldwijde vraag naar dierlijke producten worden er continu nieuwe dieren gefokt en die dieren hebben allemaal een mama. Omdat dit meestal achter gesloten deuren gebeurt, hebben we daar in ons dagelijks leven weinig zicht op. Waar we soms wel zicht op hebben, zeker nu het volop lente is, zijn de moeders die in de wei staan. Veel mensen staan er niet bij stil, maar een koe is een zoogdier en geeft dus alleen melk als ze recent een baby heeft gekregen. Melkkoeien krijgen niet de kans om hun jongen zelf te voeden, omdat wij de melk die bestemd is voor hun kalfjes gebruiken om zuivel te consumeren. De kalfjes worden bij hun moeder weggehaald en worden geslacht of worden later zelf ook ingezet als melkkoe. Dit gebeurt elk jaar opnieuw tot de moederkoe niet meer voldoende melk produceert of ze geen kalfjes meer kan krijgen. Meer hierover lees je in onze campagne Uitgemolken

Wist je dat er inmiddels al meer dan 10 soorten plantaardige alternatieven voor melk te koop zijn in Nederland en België? Ook zijn er steeds meer alternatieven verkrijgbaar voor yoghurt, voor kwark en zelfs voor kaas. Dus of je nu zelf aan de slag wilt in de keuken of voor Moederdag gewoon een warm croissantje wilt beleggen met iets lekkers, het kan allemaal en helemaal plantaardig! Speciaal voor Moederdag delen we een aantal van onze favoriete zuivelvrije recepten met jullie, omdat ¡lle moeders respect verdienen. 

1. Melkbrood van Man. Eat. Plant.

In melkbrood zit natuurlijk melk, maar dat hoeft geen dierlijke melk te zijn. Lisette en Maartje leggen in dit fijne recept stap voor stap uit hoe je heerlijk zacht melkbrood maakt van havermelk. 

2. Bessenmuffins van Vegetus

Deze lekkere muffins staan in een handomdraai op tafel en kunnen bijna niet mislukken. 

3. Twix Taart van Vegan Wifey

Wil je iets bijzonders maken op Moederdag, probeer dan eens deze Twix Taart. Het recept ging onlangs viral op social media en dat is volkomen terecht, want de taart is heerlijk. Joyce laat zien dat je ook zonder dierlijke melk dingen als karamel en ganache kunt maken. De ingrediënten zijn ook nog eens allemaal gewoon te koop bij reguliere supermarkten. 

vegan cashewkaas

4. Crumble van Taarten van Jansen 

Wil je wel taart eten, maar niet te lang in de keuken staan, probeer dan deze makkelijke zomerse crumble eens. Voor slagroom zijn inmiddels verschillende plantaardige alternatieven te koop, om zelf te kloppen of gewoon uit een bus. 

5. Pizza-Twisters van Big Vegan Sister

Liever een hartig hapje op Moederdag? Ook dan ben je bij Lisa Jansen aan het goede adres. Deze bladerdeeg-snacks smaken naar pizza, maar de kaas is helemaal plantaardig. Tip: wees er snel bij als ze op tafel staan. 

6. Roomkaas van de Vegan Challenge

Ga je helemaal voor hartig en wil je zelf een borrelplankje maken voor Moederdag? Dan mag een zacht kaasje natuurlijk niet ontbreken. Diervriendelijke kaasjes kun je heel gemakkelijk zelf maken van cashewnoten. Cashewnoten worden zacht als je ze in water weekt en worden super romig als je ze pureert. Voor die typische hartige smaak van kaas kun je edelgist gebruiken. Dat klinkt misschien exotisch, maar edelgist is gewoon te koop bij verschillende supermarkten en gezondheidswinkels. Edelgistvlokken zijn ook heerlijk om over pastagerechten of over warme popcorn te strooien. Experimenteer vooral met verschillende groene kruiden in deze cashew kaas of voeg eens een handje fijngesneden zongedroogde tomaatjes toe. 

Bij al dat lekkers hoort een drankje! Probeer deze smoothies van de Vegan Challenge eens of maak zelf ijskoffie met deze tips van Squatcilla. 

 

Fijne Moederdag!

Blijf op de hoogte


Naam
E-mailadres
Secure and Spam free...