32 Belgen zullen morgenmiddag deelnemen aan het ‘Naakte Mensenrennen’ in …

04-07-2006

Pamplona, Spanje – Twee dagen voor de officiële start van de bekende stierenrennen zullen 32 Belgische dierenrechtenactivisten – met weinig meer aan dan stierenhorentjes en de traditionele rode sjaal – zich morgenmiddag, woensdag 5 juli om 13.00 uur aansluiten bij de naar verwachting 1000 activisten van de internationale dierenrechtenorganisatie PETA (People for the Ethical Treatment of Animals). De jongste Belgische deelneemster is de 3- jarige Mirthe Hannes uit Antwerpen. De naaktlopers zullen symbolisch dezelfde route lopen als de stieren, beginnend bij de Santo Domingo Corrales, de plaats waar de stieren gelost zullen worden en eindigend bij de imposante arena Plaza de Toros. De deelnemers aan het ‘Naakte Mensenrennen’ komen van over de hele wereld: vanuit onder andere Canada, de Verenigde Staten en uit bijna ieder Europees land.

De Spaanse tegenstand tegen de stierengevechten neemt steeds meer toe. Nadat de gemeenteraad van Barcelona in april 2004 besloten heeft deze primitieve, gemene sport te bannen uit hun stad volgden al snel vele andere steden waaronder Torello, Olot en Calldetenes. Zelfs lokale verkopers in Pamplona, die ook de ‘Running of the Nudes’ T-shirts zullen verkopen, springen mee op de kar van het diervriendelijke alternatief.

Het stierenrennen is een door toeristen gedreven evenement, maar de meeste bezoekers hebben geen enkel idee van de wreedheid waaraan de stieren v ³ ³r, tijdens en na het rennen worden onderworpen. Elektrische prikstokken en steekwapens worden gewoonlijk gebruikt om de stieren te kwellen en ze op hol te doen slaan. Tijdens hun vlucht lopen de dieren kneuzingen, snijwonden en gebroken botten op. In de stierengevechten na de wedloop worden de stieren vaak met opzet verzwakt met kalmerende middelen en een pak slaag en wordt er vaseline in hun ogen gewreven zodat ze minder in staat zijn de aanvallen van hun beulen te weerstaan. Het einde van het gevecht is altijd van tevoren bepaald: de dood van de stier.  Volgens The New York Times komt op z’n minst 90 procent van de toeristen die een stierengevecht hebben bijgewoond nooit meer terug nadat ze getuige zijn geweest van het lijden van de dieren.

Van vrijdag 7 juli tot en met vrijdag 14 juli 2006 worden de stierenrennen in Pamplona georganiseerd. Gedurende acht dagen worden er dagelijks groepen stieren door de nauwe straatjes richting de arena gejaagd.  Honderden sensatiezoekers lopen voor de stieren uit en dagen de stieren uit.  In de arena worden de stieren ‘s avonds gedood tijdens reguliere stierengevechten.

“Dieren mishandelen en uitbuiten enkel en alleen voor vermaak is iets recht uit de Middeleeuwen” zegt Benjamin Loison van dierenrechtenorganisatie Bite Back. “Onze Naakte Mensenrennen zal ook dit jaar weer een massa mensen vermaken zonder é én enkele stier (of ander dier) pijn te doen, in tegenstelling tot de sadistische stierenrennen en -gevechten.”

Vanuit België doen dierenrechtenorganisatie Bite Back en het Comit é Anti Stierenvechten (CAS) België al voor het vierde jaar op rij mee aan de ‘Naakte Mensenrennen’.

Meer informatie over het ‘Naakte Mensenrennen’: www.runningofthenudes.com

Noot voor de redactie:

De volgende contactpersonen zijn ter plaatse in Pamplona en beschikbaar voor interviews:

Benjamin Loison, dierenrechtenorganisatie Bite Back:   GSM: 0487 101 201
Isabel Gonzalez, Comit é Anti Stierenvechten België:  GSM: 0495 64 25 22

Contactpersoon Bite Back in België: Marianne Huiberts:             GSM: 0486 601666

Foto’s van De Naakte Mensenrennen:

Om foto’s te bekijken van het evenement in Pamplona en van de Belgische deelnemers, kan u vanaf woensdag 5 juli 2006 terecht op een speciale PETA FTP-website. Foto’s van de Naakte Mensenrennen kan u vinden onder ROTN2006 en de Belgische deelnemers, bij de afdeling ‘Belgium’.

De foto’s zijn zonder copyright en kunnen van de website worden gehaald.

ftp.runningofthenudes.com  of ftp://205.242.74.83
 
Username: petauser
Password: petauser