11 leestips over (dierenrechten)activisme en total liberation

18-05-2020

Na onze eerste blogpost met boekentips over dieren en dierenrechten, gaan we vandaag verder met leestips over (dierenrechten)activisme. Ook zetten we graag een aantal boeken over de kruispunten van onderdrukking in de kijker. Collective liberation wordt wat ons betreft maar al te vaak onderbelicht, daarom schenken we er nu graag wat extra aandacht aan. Wij worden alleszins enthousiast over deze boeken en we hopen jullie ook!

Beasts of Burden: Animal and Disability Liberation – Sunaura Taylor

Een interessant werk over het kruispunt tussen de bevrijding van dieren en mensen met een handicap. Beasts of Burden stelt dat de issues bij personen met een handicap en dierenrechten met elkaar verweven zijn. Hoeveel van wat we van onszelf als “mens” begrijpen, hangt af van onze fysieke en mentale vermogens? En hoeveel van onze definitie van “mens” hangt af van het verschil met “dier”? 

Striking at the Roots: a practical guide to animal activism – Mark Hawthorne

Striking at the Roots bundelt de meest effectieve tactieken om op te komen voor dierenrechten. Activisten van over de hele wereld leggen uit waarom hun activisme succesvol is geweest. Het boek staat vol praktische voorbeelden en stelt je in staat om je vaardigheden optimaal te benutten. 

Veganism in an Oppressive World – Julia Feliz Brueck

Veganisme wordt tegenwoordig nog steeds als een single issue movement gezien. Dit terwijl we de reikwijdte van veganisme net moeten uitbreiden. Veganisme is deel van een sociale beweging voor rechtvaardigheid, een beweging die tegen onderdrukking ingaat. Heel wat vegans krijgen te maken met meerdere aspecten van onderdrukking. We weten niet wat het is om vegan te zijn in een andere community of cultuur, want vegans uit deze communities kunnen enkel voor zichzelf spreken. Daarom is het belangrijk dat we luisteren, en Veganism in an Oppressive World maakt dat net wat makkelijker. 

The Sexual Politics of Meat – Carol J. Adams

The Sexual Politics of Meat is een waar icoon in de dierenrechtenbeweging én binnen het feminisme. 30 jaar geleden sloeg het in als een bom, maar het is nog steeds actueel. Carol J. Adams verkent hoe vrouwenhaat en de obsessie met vlees en mannelijkheid met elkaar verankerd zijn. Een belangrijk naslagwerk en must-read!

Strategic Action for Animals : A Handbook on Strategic Movement Building, Organizing, and Activism for Animal Liberation – Melanie Joy

Melanie Joy bespreekt in haar eerste boek hoe we als dierenrechtenactivisten strategie kunnen gebruiken om de effectiviteit van ons activisme te vergroten. Op basis van diverse bronnen biedt ze verschillende principes, tactieken en praktijken. Ze legt ook uit hoe de meest voorkomende problemen binnen de beweging kunnen worden aangepakt, denk aan inefficiënt campagnevoeren maar ook aan burn-out.
Hoewel dit boek al wat gedateerd is (2008), biedt het nog steeds interessante inzichten.

11 leestips over (dierenrechten)activisme en onderdrukking

 

 

Aphro-Ism – Aph & Syl Ko

Aph en Syl Ko verkennen de theorie en geven nieuwe inzichten over ras, dierenrechten en feminisme. Ze baseren zich op populaire cultuur en verkennen zo de sociale bewegingen die nog erg op zichzelf staand zijn. Aprho-Ism presenteert nieuwe manieren om de verbondenheid van onderdrukking te begrijpen. 

Circles of Compassion – Will Tuttle

Wat is de link tussen compassie voor dieren, sociale rechtvaardigheid en harmonie in onze menselijke wereld? Mensen- en dierenrechten zijn verbonden, dat wordt duidelijk uit de essays die je in dit boek vindt. Naast theorie krijgen we ook praktische tips over hoe we tot een meer rechtvaardige wereld kunnen komen en hoe we taboes kunnen doorbreken. Circles of Compassion gaat in tegen ongelijkheid en onverschilligheid. 

Animal Activist’s Handbook : Maximizing a positive impact in today’s world – Matt Ball and Bruce Friedrich

Matt Ball en Bruce Friedrich willen de wereld beter maken voor iedereen en helpen jou om hetzelfde te doen. Ze bouwen aan een gepassioneerd en gemotiveerd activisme dat een verschil maakt. Ze reiken je verschillende tools aan om efficiënt werk te verrichten voor de dieren.

Terrorists or Freedom Fighters : Reflections on the Liberation of Animals – Steven Best and A. John Nocella

Een interessant werk dat inzicht biedt in de geschiedenis, ethiek, politiek en tactiek van het ALF (Animal Liberation Front). Je krijgt een perspectief uit academische en activistische hoek en leert wat de positie van het ALF binnen de dierenbeweging was. Je ontdekt de geschiedenis van burgerlijke ongehoorzaamheid en sabotage en leert de diepere betekenis van terrorisme, democratie en vrijheid kennen. 

The Lifelong Activist : How to Change the World without Losing Your Way – Hilary Rettig

Rettig gidst je met eenvoudige instructies door dit boek om tot een vreugdevol en productief leven te komen. Je leert hoe je een duidelijke missie in je activisme zoekt, je tijd goed gebruikt, maar ook je angsten en relaties leert beheren. Het is een ideaal boek indien je graag je tijd productief wilt inzetten, zonder dat het werk je mentaal uitput. 

Sister Species: women, animals and social justice – Lisa Kemmerer

In Sister Species verkennen we de verbanden tussen speciesisme, seksisme, racisme en homofobie. De, vaak persoonlijke, essays van tal van bekende en minder bekende activisten maken duidelijk dat we op het gebied van sociale rechtvaardigheid de verschillende vormen van onderdrukking moeten bestrijden. Sister Species vraagt te heroverwegen hoe we ‘anderen’ zien, hoe we dieren beïnvloeden met onze dagelijkse keuzes en hoe we verandering kunnen brengen voor iedereen die wordt misbruikt. 

Er komt nog een razend interessant boek later dit jaar: Een Ander Soort Zuster van Geertrui Cazaux en Kiki Baaijens. In ‘Een Ander Soort Zuster’ komen vrouwelijke dierenrechtenactivisten aan het woord die hun verhaal en mening delen over dierenrechten en activisme, ter inspiratie voor anderen. Het boek bestaat uit een combinatie van essays, interviews met activisten en illustraties. Het boek gaat een beeld schetsen van waar vrouwen in de dierenrechtenbeweging in Nederland en Vlaanderen (anno 2020) mee bezig zijn. Hoewel heel veel vrouwen actief zijn in de beweging, zijn zij toch beduidend minder vertegenwoordigd als boegbeeld dan mannen. Een Ander Soort Zuster biedt deze vrouwen graag een platform. Volg de facebookpagina om op de hoogte te blijven.

Veel leesplezier!

Eenmalige donatie


Doordat we momenteel geen stands kunnen doen, lopen we heel wat donaties mis en kunnen we ook geen merch zoals boeken verkopen. We kunnen onze werking enkel verderzetten dankzij donaties, zoals die van jou. Alvast bedankt!