11 leestips over dieren en dierenrechten

06-05-2020

Aangezien ons sociaal leven en activisme op straat nog even on hold staat, lijkt het ons de uitgelezen kans (😉) om jullie te verblijden met enkele leestips over dieren en dierenrechten. Op heel wat events is de Bite Back stand te herkennen aan de grote hoeveelheid interessante boeken. Gelukkig zitten we met een team van boekenverslinders, die maar al te graag raad geven! We kwamen zelfs aan zoveel tips, dat we onze leestips in twee verschillende blogposts moesten delen. Het tweede deel volgt later!

The Emotional Lives of Animals – Marc Bekoff

Marc Bekoff bestudeert reeds jaren sociale communicatie bij dieren en komt tot de conclusie dat dieren een rijk emotioneel leven hebben. In ‘The Emotional Lives of Animals’ deelt hij verhalen over vreugde, empathie, verdriet, schaamte, woede en liefde bij dieren, gecombineerd met wetenschappelijk onderzoek.

Mama’s laatste omhelzing – Frans de Waal

Ook in ‘Mama’s laatste omhelzing’ komen we meer te weten over het emotionele leven van dieren. Frans de Waal ziet geen verschil tussen dierlijke en menselijke emoties. Ook bij dieren kunnen we veel afleiden van hun gezichtsuitdrukkingen en heeft hun omgang met elkaar een emotionele zijde. Als we weten dat dieren evenzeer emoties kunnen ervaren, moet onze manier van omgaan met dieren veranderen.

Why We Love Dogs, Eat Pigs and Wear Cows : An Introduction to Carnism – Melanie Joy

Melanie Joy’s tweede boek is ondertussen een waar begrip in de dierenrechtenwereld. Het biedt een unieke kijk op waarom mensen zich zo kunnen inzetten voor bepaalde dieren en andere onnodig laten lijden voor hun consumptie.
In ‘Why We Love Dogs, Eat Pigs and Wear Cows’ introduceert Joy de term ‘carnisme’. Carnisme is het geloofssysteem dat ons conditioneert om bepaalde dieren te eten en andere niet, om empathie op te wekken voor het ene dier maar niet voor het andere. Je krijgt bovendien een inzicht in de vee-industrie en de gevaren van deze industrie voor mens, dier en milieu.

When Elephants Weep : The Emotional Lives of Animals – Jeffrey Moussaieff Masson

Jeffrey Massons boek over het scala aan emoties bij dieren, werd een bestseller in de VS. De anekdotes en inzichten die worden beschreven, vormen een krachtig bewijs van emoties bij verschillende soorten dieren. De hoofdstukken gaan over liefde, vreugde, woede, angst, schaamte, mededogen en eenzaamheid. ‘When Elephants Weep’ geeft een beeld van de innerlijke levens van dieren en roept op tot het anders behandelen van dieren.

Empty Cages: Facing the Challenge of Animal Rights – Tom Regan

‘Empty Cages’ is een van de beste inleidingen tot dierenrechten. 15 jaar oud maar nog steeds interessant én relevant! Tom Regan verwerpt het negatieve imago van dierenrechtenactivisten en haalt het principe van ‘diervriendelijk vlees’ helemaal onderuit. Hij bespreekt waarom het wettelijk kader wandaden tegen dieren mogelijk maakt. Een belangrijk naslagwerk over dierenrechten en het opkomen voor dieren.

11 leestips over dieren en dierenrechten

 

Het innerlijke leven van dieren – Peter Wohlleben

Peter Wohlleben neemt je mee in de complexe emotionele wereld van dieren. Hij bespreekt het gevoelsleven van wilde dieren en boerderijdieren aan de hand van wetenschappelijk onderzoek en indrukwekkende voorbeelden. Dieren staan dichter bij ons dan we denken.

The Inner World of Farm Animals: Their Amazing Intellectual, Emotional and Social Capacities – Amy Hatkoff

Nog een boek over het innerlijke leven van dieren, maar dankzij deze boeken leren we zoveel bij. Boerderijdieren hebben een breed scala aan emoties, ze kunnen probleemoplossend denken en hebben een rijk sociaal leven. Ze zijn dus helemaal niet zo ver verwijderd van menselijke dieren als vaak gedacht wordt. Het boek bestaat uit prachtige en ontroerende verhalen, vaak aangevuld met mooie foto’s om eens zo zeer die connectie te maken. Dieren zijn voelende wezens, individuen die pijn en plezier kunnen ervaren, en die we met respect en compassie moeten behandelen.

Weet wie je eet – Stijn Bruers

In ‘Weet wie je eet’ weerlegt Stijn Bruers alle argumenten om toch een stuk vlees te kunnen verorberen. Hij toont aan dat het anders kan en moet, voor het milieu, je gezondheid, de wereldbevolking en zoveel andere redenen. We hoeven geen dierlijke producten te gebruiken, het kan ook anders.

Zoopolis – Sue Donaldson & Will Kymlicka

Zoopolis biedt een unieke kijk op dierenrechten. Donaldson en Kymlicka verschuiven het debat rond dierenrechten van ethiek naar politieke theorie. Ze kijken vooral naar de relaties binnen en tussen gemeenschappen, die van verschillende soorten dieren en tussen menselijke en niet-menselijke dieren. Wat voor soort gemeenschappen zijn er, met welke rechten en verplichtingen, en welke verhoudingen zijn er tussen de gemeenschappen? Zoopolis zorgt voor een nieuwe visie op relaties tussen en met dieren, op basis van rechtvaardigheid en empathie.

Waarom ik mijn vrienden niet opeet – Matthieu Ricard

De boeddhistische monnik, Matthieu Ricard, pleit voor het welzijn van alle levende wezens. De miljarden land- en zeedieren die we slachten voor consumptie is voor Ricard een massamoord. Het is iets dat niet alleen de dieren, maar ook de samenleving en de aarde schaadt. ‘Waarom ik mijn vrienden niet opeet’ deelt kennis over dieren, maar roept ook op om onze houding tegenover dieren te veranderen.

We Animals – Jo-Anne McArthur

We sluiten af met het prachtige fotoboek ‘We Animals’ van getalenteerd fotografe Jo-Anne McArthur. McArthur maakte de foto’s in dit boek over een periode van 15 jaar. Haar werk illustreert dieren in een menselijke omgeving, hun gebruik voor voeding, mode, entertainment en onderzoek. Maar ze laat ook dieren in sanctuaries zien, om wat evenwicht te vinden. Jo-Anne vertelt verhalen door middel van haar prachtige foto’s die je ongetwijfeld zullen raken.

 

Veel leesplezier! Deel twee van onze leestips volgt volgende week.

Eenmalige donatie


Doordat we momenteel geen stands kunnen doen, lopen we heel wat donaties mis en kunnen we ook geen merch zoals boeken verkopen. We kunnen onze werking enkel verderzetten dankzij donaties, zoals die van jou. Alvast bedankt!