11 dingen die je niet wist over koeien

24-11-2021

  • Koeien bijten gras niet los

Koeien hebben minder tanden dan andere dieren. Vooraan in de onderkaak hebben ze snijtanden. In plaats van de bovenste snijtanden zit er een hard leerachtig pad. De dieren gebruiken hun tong om een pluk gras vast te pakken en los te trekken. De kiezen van de koe bevinden zich zowel in de boven- als onderkaken. Die kiezen gebruiken ze om het gras te malen, doordat koeien in zijwaartse beweging kauwen versnipperen hun kiezen de harde stengels van het gras in kleine stukjes zodat deze makkelijker verteerd kunnen worden. 

 

  • Koeien kauwen tot wel 50 keer per minuut

Koeien kauwen tot 50 keer per minuut en bewegen hun kaken tot wel 40.000 keer per dag. Dit doen ze omdat gras moeilijk verteerbaar is. Dat kauwen doen ze met al hun 32 tanden. Ze hebben 3 soorten tanden: snijtanden, voorkiezen en kiezen.  

 

  • Koeien hebben bijna een 360° panorama zicht en kunnen kleuren zien

Om exact te zijn hebben koeien een gezichtsveld van 330 graden. Ze zien dus bijna heel de omgeving. Dit komt doordat de ogen van een rund aan de zijkant van de kop zitten. Koeien kunnen niet goed ver zien, maar de ruimte recht voor zich zien ze scherp. Ze kunnen eigenlijk alleen de ruimte recht achter zich niet zien. 

Naast grijs en zwart zien koeien gedempte versies van geel en blauw. In tegenstelling tot het menselijk oog hebben koeien slechts twee kleurreceptoren. Ze zien dus niet alle mogelijke tinten geel en blauw, vooral niet de kleuren die naar het groene spectrum neigen. 

 

  • Koeien kunnen tot wel 25 jaar oud worden als ze niet in de industrie opgroeien. 

Runderen kunnen tot wel 25 jaar oud worden maar helaas halen de koeien binnen de dierindustrie deze leeftijd niet. In de industrie bevallen de koeien van hun kalfje en worden vervolgens in een cyclus gedwongen waarbij ze 2-3 keer per dag gemolken worden, meestal door melkmachines. Na 2 maanden worden ze via kunstmatige inseminatie terug zwanger gemaakt met als doel é én kalf per jaar te produceren. Dat intensieve proces weegt zwaar op het lichaam van de koe waardoor hun natuurlijke levensduur drastisch verminderd wordt van 25 tot 4   5 jaar. 

Vrouwen krijgen na een bevalling het advies om 12 maanden te wachten met opnieuw zwanger te worden. Op die manier kan hun lichaam volledig herstellen. Runderen krijgen deze kans niet waardoor hun gezondheid verslechtert en hun leven enorm verkort wordt.

 

  • De band tussen moeder en kalf is heel sterk. 

Binnen de industrie worden een kalfje binnen de 24 uur van hun moeder weggenomen. Dit zorgt voor verdriet en angst bij zowel moeder als kalf. Moederkoeien loeien en roepen vaak nog wekenlang nadat het kalf bij hun is weggenomen. De kalfjes krijgen kunstmelk te drinken. De vrouwelijke kalveren worden net als hun moeder ingezet in de melkproductie. De stiertjes worden als ‘bijproduct’ van de melkindustrie vetgemest en geslacht om als kalfsvlees of kalfsgehakt in de rekken te belanden.

In de natuur onderhouden koeien een relatie met hun kalf. Nadat het kalf is geboren, ontstaat tussen koe en kalf een exclusieve band en na circa 5 dagen voegen zij zich bij de kudde. De andere koeien besnuffelen vervolgens het kalf nieuwsgierig. In de natuur blijft het kalf 7 tot 11 maanden bij de moeder. Het kalf trekt binnen de kudde vooral op met leeftijdsgenoten, terwijl een ‘oppasmoeder’ de wacht houdt. Enkele keren per dag zoekt het kalf de koe op om te drinken.

 

  • Iedere koe is uniek 

Je kan koeien onderscheiden door hun verschillende grootte, karakter en kleur. Maar net zoals vingerafdrukken bij mensen heeft elke koe een uniek vlekkenpatroon. Er bestaan geen twee koeien met hetzelfde patroon. Meestal zie je koeien met een wit-zwart of met een bruin-witte kleur. De ene heeft dan wat meer zwart of bruin en de andere wat meer wit. Er zijn ook speciale gevallen waarbij koeien zowel zwart, bruin en wit in hun patroon hebben zitten. De zogenaamde “blauwe” kleuren zijn een mix van witte haren met zwarte haren waardoor de koe een blauwe tint krijgt. 

Verder is er ook nog een grote variatie op vlak van vlekgrootte en -vorm. 

 

  • Koeien kunnen geuren tot wel 10 kilometer verder detecteren

Koeien hebben een heel sterk reukvermogen. Ze kunnen geuren herkennen tot 10 kilometer verder maar ze gebruiken hun neus ook om te begrijpen wat er gaande is in de wereld en om met elkaar te communiceren. 

Runderen ervaren geuren niet enkel met hun neus, ze hebben ook nog een ander orgaan boven in hun mond. Wanneer een koe iets ruikt zal ze soms haar kop opheffen en haar lippen naar achter trekken. De koe gebruikt op dat moment haar andere reukorgaan om de geur waar te nemen. 

Verder gebruiken ze ook geur om te communiceren. Het eerste dat twee onbekende koeien zullen doen tijdens de ontmoeting is aan elkaar ruiken om er achter te komen hoe dominant het andere dier is. En ook een moederkoe weet welk kalf in de kudde van haar is. Door de looproute van haar kalf af te leggen kan ze zo achterhalen welk kalfje van haar is. En kalveren kennen op hun beurt de geur van hun moeder. 

 

  • Koeien kunnen beter horen dan mensen

Net zoals bij mensen heeft wat een koe hoort invloed op hoe ze zich voelt. Hoe ze zich voelt, beïnvloedt hoe ze zich gedraagt. Runderen kunnen een veel breder bereik van geluidsfrequenties horen dan mensen. De meeste jongvolwassen kunnen geluid horen in het bereik van 20 tot 20.000 Hertz. Het frequentiebereik van een koe ligt tussen ongeveer 16 en 40.000 Hz. 

De omgeving van de koe zit vol met geluiden die niet hoorbaar zijn voor mensen, maar duidelijk hoorbaar voor runderen zelf. Het is denkbaar dat ze zowel lage als hoge frequenties kunnen waarnemen. Er zijn zelfs aanwijzingen dat koeien zeer lage frequenties gebruiken bij verbale communicatie.

 

  • Koeien hebben een heel goed geheugen

Koeien hebben een goed ruimtelijk geheugen en onthouden waar dingen zich bevinden. Ze kunnen migratieroutes en de locatie van hun pasgeboren kalf onthouden. Runderen kunnen ook de beste eetplekken in een weiland onthouden en gebruiken hun ruimtelijk geheugen om zichzelf terug te leiden naar de beste plekken.

Vaak hoor je verhalen van koeien die hun navigatiemogelijkheden gebruikten om hun weg terug naar huis te vinden nadat ze op een veiling waren verkocht. Sommige koeien vergeten ook nooit degenen die hen hebben gekwetst. Ze staan ​​erom bekend dat ze wrok koesteren tegen andere leden van hun kudde. Daarnaast kunnen ze ook wrok koesteren tegen mensen die hen of hun familieleden hebben gekwetst.

 

Uitgemolken - sociale en cognitieve vermogens van koeien

 

  • Koeien zijn net zoals mensen zeer sociale dieren 

Koeien zijn kuddedieren. In hun eentje functioneren kunnen ze niet. Ze leven in een gemengd samengestelde kudde met een stabiele rangorde. Binnen de kudde worden vriendschappen gesloten voor het leven tussen de dieren die graag bij elkaar grazen of slapen. Maar vooral de moeder-kindband is het sterkst. 

Runderen verzorgen elkaars vacht met hun tong. Dit gedrag kan gezien worden als een sociale aangelegenheid: het verstevigt de banden en vriendschappen binnen de kudde. Vriendinnen van dezelfde status likken elkaar op plaatsen waar ze zelf niet bij kunnen. Bij dreigende situaties kan het likken ook kalmerend werken. Runderen in een kudde vertonen ook synchroon gedrag. Dit betekent dat ze alles gelijktijdig doen. Ze eten, grazen en slapen samen. 

Koeien hebben net als mensen een persoonlijke ruimte om zich heen. Enkel familieleden en vrienden mogen deze ruimte betreden. Hoe groot die persoonlijke ruimte is hangt af van de leeftijd van het dier, zo zijn jonge dieren schuwer. Maar de grootte van hun ruimte hangt ook van de rust in de groep af en van degene die nadert. Vriendinnen houden bijvoorbeeld maar enkele decimeters afstand van elkaar. Geen enkele gezonde koe loopt verder dan twaalf meter weg van de dichtstbijzijnde andere koe. 

 

  • Koeien delen 80% van hun genen met mensen

Volgens een onderzoek gedaan door Science in 2009 komt ongeveer 80% van de menselijke genen overeen met dat van koeien. Over het algemeen is er veel overeenkomst tussen menselijk DNA met dat van andere zoogdieren. 

 

Conclusie

Koeien zijn fantastische dieren die niet gebruikt zouden mogen worden voor hun melk of vlees. We kunnen gelukkig en gezond leven, zonder dat we dieren moeten eten. Meer informatie over (melk)koeien vind je via Uitgemolken.

Blijf op de hoogte


Naam
E-mailadres
Secure and Spam free...