1 oktober is ‘World Veggie Day’ of ‘Wereld Vegetarisme Dag’, deze dag staat in het teken van vegetarische voeding. Wij gaan uiteraard meteen voor plantaardige voeding, voor een betere wereld. Wil je graag meedoen aan deze dag maar heb je geen inspiratie om lekkere gerechten klaar te maken? Dan kan deze blog je helpen met enkele lekkere lunch- en avondgerechten. Je zult versteld staan hoeveel plantaardige varianten er bestaan van bekende gerechten!
Lunch
Een vegan lunch hoeft niet moeilijk of eentonig te zijn. Om je een handje te helpen bij het zoeken naar verschillende lunchrecepten geven we hieronder enkele suggesties.
Soep
Met deze herfstige dagen kunnen soepjes ook eens smaken. De maand oktober doet iedereen denken aan pompoen, perfect voor deze pompoen-linzensoep.
Deze portugese groentesoep dankt zijn zoetige smaak aan de wortel en zoete aardappel die erin verwerkt zitten. Het is een heerlijke romige soep dankzij de knol- en wortelgroenten, afgewerkt met knapperige kool en bonen.
Broodjes
Ben je fan van olijven? Dan is deze zwarte olijvenhummus voor op je brood misschien wel iets voor jou! Een tip: door deze hummus met lijnzaadolie te maken voeg je gezonde omega 3-vetzuren toe.
Een pittige wortelspread kan je ook makkelijk op een rijstwafel smeren of gebruiken als dipje voor rauwe groenten. Als je niet van pittig houdt hoef je de tabasco niet te gebruiken!
Salades
Deze quinoasalade met amandel en munt bestaat uit een mooie mix van smaken. De zoete rozijnen, knapperige amandelen en verse kruiden zorgen voor een onweerstaanbare lunch!
Geen zin in een koude salade? Misschien is deze lauwwarme bloemkoolsalade dan iets voor jou. Al moeten we toegeven dat de salade koud ook lekker is!
Avondeten
Ook je avondeten kan minstens zo gevarieerd zijn als anders. Er is veel meer keuze dan enkel dat ene rijst- en groentegerecht dat je al kent. Je hoeft ook geen uren in de keuken te staan om iets lekkers op tafel te krijgen. Maar we geven ja graag nog enkele suggesties!
Pasta
Ja, je kan nog steeds macaroni met kaassaus eten. Veganistische kaassaus wordt vaak bereid met gekookte of geweekte cashewnoten en edelgistvlokken. Mix de noten goed zodat ze heerlijk smeuïg worden, deze saus wordt extra romig dankzij de bloemkoolpuree.
Je kan zelfs fervente vleeseters beetnemen met een goed gemaakte vegan spaghetti bolognese. Je kan de saus aanpassen naar eigen zin, een stukje pompoen in de herfst en aubergine in de zomer bijvoorbeeld.
Aardappelgerechten
Een variant op traditionele stoverij is deze vegan stoverij met frietjes! In plaats van vlees gebruik je in stukjes gesneden seitan. Dit recept is de zoetzure-variant.
Een vegan versie van de gevulde aardappel is de gepofte zoete aardappel met currykorst. De smaak van limoen zorgt voor een mooi contrast met de zoete aardappel. Heel lekker recht uit de oven of gebakken op de barbecue!
Burgers
Boordevol groenten en smaak en ook nog simpel klaar te maken is de samosaburger. Vorm de burgertjes met behulp van een serveerring en je hebt in een handomdraai een lekkere vegan hamburger!
Voor wie meer van een frisse en zoete burger houdt kan de zoete aardappel-bonenburger klaarmaken. Om de burger nog wat zoeter te maken kan je er een gegrilde ananas opleggen.