1 jaar ‘Ontmoet het Dier achter je Vlees’ campagne!

01-09-2007

Gent – ‘Doordat ik de vorige keer de fotopanelen zag en uitleg kreeg ben ik al twee maanden vegetariër.’ ‘Omdat ik op jullie website de video Not in my name zag ben ik nu vegetariër!’ ‘Wij willen een paar keer per week veganistisch gaan eten’, zeggen een aantal vegetariërs. ‘Confronterend! Jullie laten mensen nadenken.’ Na 4 jaar vegetarisme willen twee vegetariërs – na uitleg – overstappen na veganisme. Sprekende reacties, en zo waren er meer, afgelopen zaterdag in Gent.

Daarom steken we zoveel uren in de ‘Ontmoet het Dier achter je Vlees’ campagne: we openen ogen en harten, dit is iets waar de dieren direct baat bij hebben. De meeste dierenslachtoffers vallen namelijk in de voedingsindustrie, een industrie die in stand wordt gehouden door – hoe je het ook wendt of keert – consumenten die dierlijke producten afnemen. Deze willen we bewust maken van de wreedheden die er dagelijks met miljoenen dieren gebeuren, zodat zij voor zichzelf de keuze kunnen maken of ze hieraan willen blijven meewerken of niet.  

Dierenliefhebbers maken de switch naar (parttime/fulltime) vegetarisme, vegetariërs naar veganisme. Mensen die werkzaam zijn in slachterijen of vleesverwerkende bedrijven vertellen ons wat zij zien. Ook in Gent, waar we afgelopen zaterdag stonden op de hoek van de Veldstraat/Korenmarkt. ‘Afgekeurd vlees wordt opgespoten met water en gelatine en verkocht. Dat gebeurt in het bedrijf waar ik werk en dat is schandalig’, aldus een medewerker van een Belgisch vleesverwerkend bedrijf. Een man, die al jaren in een varkensslachthuis werkt maar zelf geen varkensvlees eet, beaamt dat sommige varkens bijkomen in het kokende water (om de haren eraf te halen) omdat ze onvoldoende verdoofd worden…

Heel wat jonge gelovige moslims zijn bijzonder geïnteresseerd. Wat veel mensen niet weten is dat er in de Koran een aantal belangrijke zaken staan over de omgang met dieren, los van het ritueel slachten. Zo staat er bijvoorbeeld dat men geen vogel in een kooi mag opsluiten, geen zwangere dieren mag eten, een dier een goed leven moet hebben gehad voordat hij/zij geslacht wordt, … Ook al wordt een dier ritueel geslacht (halal), als zo’n dier afkomstig is uit de intensieve veehouderij, waar hen alles wordt ontnomen wat voor een dier zo belangrijk is, is het voor moslims eigenlijk haram (onrein). Tijdens deze gesprekken komt naar voren dat veel moslims openstaan voor vegetarisch/veganistisch eten, want veggie eten is altijd halal (rein). Net zoals veggies, letten veel moslims op etenswaren zonder gelatine, kaas zonder stremsel, plantaardige olie voor frituren. Een Marokkaanse man vertelde dat hij gezond groot is geworden zonder veel vlees. ‘We aten 1 dag per week vlees, omdat vlees duur was, wij aten smakelijke eiwitrijke maaltijden met peulvruchten, couscous, fruit en heel veel groenten.’ Twee Bite Back activisten die voor de eerste keer meededen, Debbie en Val érie, trommelden hun My Space-vrienden op die kwamen kijken en zich inschreven als nieuwe activisten. In fotobijlage showt Debbie onze nieuwe t-shirts. Binnenkort ook verkrijgbaar in de Bite Shop.